Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 062: Akademia Zdrowia DGD – co najbardziej szkodzi cz1

WNZO 062: Akademia Zdrowia DGD – co najbardziej szkodzi cz1

Michał Jaworski on 27 marca 2017 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Często słyszę, że w obecnych czasach nie ma już zdrowych produktów spożywczych, że wszystko jest przesiąknięte chemią i nie ma sensu zwracać uwagi na to, co jemy… Czy oby na pewno? Prawdą jest, że większość obecnie dostępnej żywości jest “daleka od ideału”, jednak pewne grupy produktów szkodzą nam w sposób szczególny. Dobrze jest je poznać, aby wiedzieć z jakim ryzykiem wiąże się ich spożywanie i świadomie podjąć decyzję, czy chcemy się narażać, czy może niekoniecznie…

W trzecim odcinku z serii Akademia Zdrowia DGD z doktor biologii Grażyną Pająk bez skrupułów demaskujemy największych trucicieli – produkty spożywcze, których regularne jadanie prowadzi do chorób cywilizacyjnych.

Z uwagi na ilość szkodliwych produktów nasza rozmowa trwała prawie półtorej godziny, dlatego zdecydowaliśmy się ją podzielić na dwa krótsze odcinki. W tym nagraniu usłyszysz pierwszą część rozmowy. Zapraszam!

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Węglowodany dobre czy złe? Jak je rozpoznać.
  • Kto powinien unikać produktów z drożdżami.
  • Gdzie znajduje się akrylamid i dlaczego jest szkodliwy.
  • Dlaczego kolorowe słodzone napoje są niezdrowe.
  • Pić wodę gazowaną czy niegazowaną.
  • Jaki alkohol szkodzi najmniej.
  • Jakiego octu się wystrzegać.
  • Dlaczego warzyw nie należy dosładzać.
  • W jakich garnkach nie gotować owoców i warzyw.
  • Jaki kolor powinien mieć keczup.
  • Dlaczego unikać produktów UHT.
  • Jakie produkty nabiałowe lepiej tolerowane.
  • Dlaczego mleko w proszku jest szkodliwe.

Chcieć to móc – co najbardziej szkodzi?

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robię już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze z sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – co najbardziej szkodzi?

Jeżeli chcesz mi jakoś podziękować, to najlepsze dla mnie będzie pozostawienie przez Ciebie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

Notatki do tego odcinka podcastu:

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 28 marca 2017

    Bardzo miło się słucha i przyjemnie 🙂

    Odpowiedz
  • 31 marca 2017

    Bardzo wartościowe nagranie. Jakieś 2 lata temu kupiłam garnki metalowe, bo jakie dobre, jak oszczędnie się gotuje. Moja rodzina jest bardzo liczna, więc wzięłam się za gotowanie bigosu, a że kupiłam trochę za dużo białej kapusty byłam zmuszona gotować ją w dwóch garnkach. W metalowym i emaliowanym. I wtedy zdziwiłam się dlaczego kapusta w garnku emaliowanym jest taka jasna, normalna, a w garnku metalowym była ciemniejsza. Teraz już wiem dlaczego? Uwalnia się nikiel. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam. 🙂

    KRYSTYNA
    Odpowiedz
    • 15 czerwca 2017

      Garnki ze stali nierdzewnej oferują często, ze nie reagują z kwaśnymi substancjami? Czy można w takich garnkach bezpiecznie gotować warzywa i owoce, (bo przecież zazwyczaj sa mieszanka chromu i niklu)?

      Natalia
      Odpowiedz
      • 19 czerwca 2017

        No właśnie jak pokazuje praktyka (zmiana koloru gotowanych warzyw) niestety często deklaracje producentów nieco rozmijają się z praktyką. Inną sprawą jest to, producenci zarówno sprzętu AGD jak i produktów spożywczych są zobligowani do informowania jeżeli wpływ przekroczy ustalone normy, które niekoniecznie uwzględniają holistyczne (całościowe) podejście do zdrowia człowieka.

        Michał Jaworski
        Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.