Sprawdź konkurs!
/ Podcast / WNZO 062: Akademia Zdrowia DGD – co najbardziej szkodzi cz1

WNZO 062: Akademia Zdrowia DGD – co najbardziej szkodzi cz1

Michał Jaworski on 27 marca 2017 - 06:00 in Podcast, Zdrowe odżywianie, Dieta

Często słyszę, że w obecnych czasach nie ma już zdrowych produktów spożywczych, że wszystko jest przesiąknięte chemią i nie ma sensu zwracać uwagi na to, co jemy… Czy oby na pewno? Prawdą jest, że większość obecnie dostępnej żywości jest “daleka od ideału”, jednak pewne grupy produktów szkodzą nam w sposób szczególny. Dobrze jest je poznać, aby wiedzieć z jakim ryzykiem wiąże się ich spożywanie i świadomie podjąć decyzję, czy chcemy się narażać, czy może niekoniecznie…

W trzecim odcinku z serii Akademia Zdrowia DGD z doktor biologii Grażyną Pająk bez skrupułów demaskujemy największych trucicieli – produkty spożywcze, których regularne jadanie prowadzi do chorób cywilizacyjnych.

Z uwagi na ilość szkodliwych produktów nasza rozmowa trwała prawie półtorej godziny, dlatego zdecydowaliśmy się ją podzielić na dwa krótsze odcinki. W tym nagraniu usłyszysz pierwszą część rozmowy. Zapraszam!

Z tego odcinka podcastu dowiesz się:

  • Węglowodany dobre czy złe? Jak je rozpoznać.
  • Kto powinien unikać produktów z drożdżami.
  • Gdzie znajduje się akrylamid i dlaczego jest szkodliwy.
  • Dlaczego kolorowe słodzone napoje są niezdrowe.
  • Pić wodę gazowaną czy niegazowaną.
  • Jaki alkohol szkodzi najmniej.
  • Jakiego octu się wystrzegać.
  • Dlaczego warzyw nie należy dosładzać.
  • W jakich garnkach nie gotować owoców i warzyw.
  • Jaki kolor powinien mieć keczup.
  • Dlaczego unikać produktów UHT.
  • Jakie produkty nabiałowe lepiej tolerowane.
  • Dlaczego mleko w proszku jest szkodliwe.

Chcieć to móc – co najbardziej szkodzi?

Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu

Jak możesz słuchać podcastu?


Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robię już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze z sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!

Oceń mój podcast – co najbardziej szkodzi?

Jeżeli chcesz mi jakoś podziękować, to najlepsze dla mnie będzie pozostawienie przez Ciebie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.

-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes

Notatki do tego odcinka podcastu:

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 28 marca 2017

    Bardzo miło się słucha i przyjemnie 🙂

    Odpowiedz
  • 31 marca 2017

    Bardzo wartościowe nagranie. Jakieś 2 lata temu kupiłam garnki metalowe, bo jakie dobre, jak oszczędnie się gotuje. Moja rodzina jest bardzo liczna, więc wzięłam się za gotowanie bigosu, a że kupiłam trochę za dużo białej kapusty byłam zmuszona gotować ją w dwóch garnkach. W metalowym i emaliowanym. I wtedy zdziwiłam się dlaczego kapusta w garnku emaliowanym jest taka jasna, normalna, a w garnku metalowym była ciemniejsza. Teraz już wiem dlaczego? Uwalnia się nikiel. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam. 🙂

    KRYSTYNA
    Odpowiedz
    • 15 czerwca 2017

      Garnki ze stali nierdzewnej oferują często, ze nie reagują z kwaśnymi substancjami? Czy można w takich garnkach bezpiecznie gotować warzywa i owoce, (bo przecież zazwyczaj sa mieszanka chromu i niklu)?

      Natalia
      Odpowiedz
      • 19 czerwca 2017

        No właśnie jak pokazuje praktyka (zmiana koloru gotowanych warzyw) niestety często deklaracje producentów nieco rozmijają się z praktyką. Inną sprawą jest to, producenci zarówno sprzętu AGD jak i produktów spożywczych są zobligowani do informowania jeżeli wpływ przekroczy ustalone normy, które niekoniecznie uwzględniają holistyczne (całościowe) podejście do zdrowia człowieka.

        Michał Jaworski
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.