Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Papryki zielone faszerowane tylko warzywami

Papryki zielone faszerowane tylko warzywami

Tatiana Jaworska on 21 października 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Uwaga, uwaga, jeżeli jesteś fanką jadania gołąbków a czasem nie masz ochoty zawijać farszu w liście kapusty to możesz w tym celu wykorzystać zielone papryki. Po wyczyszczeniu gniazd nasiennych powstają śliczne “sakiewki”, do których wkładasz swój lubiony farsz.

Potrzebne będzie jeszcze kilka super zdrowych składników i wyśmienite papryki zielone faszerowane tylko warzywami gotowe. Smacznego!

Składniki na papryki zielone faszerowane tylko warzywami:

  • 4 małe papryki (porcja dla 2 osób)
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag dyni
  • 2 cebule
  • 4 garście świeżego szpinaku (może być jarmuż)
  • pół łyżeczki dobrej soli
  • szczypta kozieradki (można pominąć)

Papryki zielone faszerowane – sposób przygotowania

Pieczarki umyć, cebule obrać i wszystko pokroić w drobną kostkę. Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przygotowane składniki (oprócz szpinaku i papryk) wraz z przyprawami dać do garnka i pogotować 10 minut, aby odparować wodę. Na koniec dodać szpinak zamieszać i za 3 minuty wyłączyć gaz.

W międzyczasie przygotować papryki. Nakroić od góry i usunąć z nich nasiona. Delikatnie, aby papryki nie popękały.

Napełnić papryki farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. z termoobiegiem (180 bez termoobiegu). Piec około 30 minut.

Jeśli wcześniej zaczną się marszczyć (jak widać na zdjęciu) oznacza to, że są gotowe do wyjęcia.

Do takich papryk bardzo mi pasuje upieczony buraczek w rozmarynie. Obranego buraka pokroić w kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i upiec razem z paprykami (w dwóch osobnych naczyniach).

Papryki zielone faszerowane tylko warzywami

Papryki zielone faszerowane tylko warzywami

Papryki zielone faszerowane tylko warzywami

Papryki zielone faszerowane tylko warzywami

Dlaczego warto jeść <strong>dynię</strong>? Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Dlaczego warto jeść <strong>pieczarki</strong>? Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

Dlaczego warto jeść <strong>szpinak</strong>? Dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, min. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. To prawda, że żelazo możesz znaleźć w innych produktach, ale im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej, gdyż nie tylko żelazo jest w szpinaku. Znajdziesz tam również wapńfosformagnez, witaminy B1, B2, PP, C.

Dlaczego warto jeść<strong> buraki czerwone?</strong> Dlaczego warto jeść buraki czerwone?

Buraki wzmacniają serce, uspokajają ducha, poprawiają krążenie, oczyszczają krew, korzystnie wpływają na wątrobę, pomagają w menstruacji. Są bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, a także w witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Porcja 100 gr buraków zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Buraki wzmacniają odporność i pomagają w rekonwalescencji po przebytych chorobach. Działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Papryki zielone faszerowane tylko warzywami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.