Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Tatiana Jaworska on 21 kwietnia 2016 - 22:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Wydawać by się mogło, że przed nowalijkami mało jest ciekawostek do zjedzenia, a tymczasem takie buraki, sucha fasola, marchewka. Wszystko jest i czeka z jesieni na zjedzenie przed nowalijkami 🙂 Pasta buraczano-fasolowa to u nas ostatnio hit sezonu. Do tego kapusta pekińska, cykoria, sezam, kiełki i bezglutenowy podwieczorek gotowy.

Składniki na pastę kanapkową buraczano-fasolową:

  • 1 szklanka suchej fasoli
  • 1 czerwony burak
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego
  • 2 szczypty soli kamiennej
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • 2 szczypty zmielonej kozieradki
  • szczypta zmielonej czarnuszki (lub pieprzu)
  • 1 łyżka sosu sojowego (bez glutaminianu)

Fasolę ugotować i wystudzić. Buraka i marchewkę ugotować na parze. Wszystko zmiksować z pozostałymi składnikami i gotowe.

Smacznego!

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Liść cykorii wspaniale podkreśla smak pasty. Można powiedzieć, że pasta i cykoria wzajemnie się smakowo uzupełniają. Po posypaniu sezamem wychodzi fantastyczna kompozycja 🙂

Albo na przykład na liściu kapusty pekińskiej – mniam. 🙂

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Wygląda jak befsztyk 😉

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa

Dlaczego warto jeść <strong>fasolę</strong>? Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

Dlaczego warto jeść <strong>buraki</strong>? Dlaczego warto jeść buraki?

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

 

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta kanapkowa buraczano-fasolowa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.