Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasta sezamowa – sos Tahini

Pasta sezamowa – sos Tahini

Pasta sezamowa
Michał Jaworski on 12 czerwca 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Przyprawa, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Pasta sezamowa to baza produktowa dla wielu dań kuchni arabskiej. Można z jej wykorzystaniem zrobić na przykład pyszny hummus lub wyczarować sos Tahini, który oprócz walorów smakowych jest sam w sobie bardzo zdrowy.

Składniki na pastę sezamową wręcz powalają swą prostotą, wystarczy wziąć sezam i dobrą oliwę. Ja używam oliwy z oliwek (Extra Vergine) lub wyciskanego na zimno nierafinowanego oleju lnianego.

Pasta sezamowa

Pasta sezamowa

Składniki na pastę sezamową:

Do zrobienia pasty sezamowej można użyć oczyszczonych (łuskanych) ziaren sezamu, które najczęściej spotyka się w sprzedaży. Taka pasta będzie delikatna i płynna. Wykorzystując nieoczyszczony sezam, uzyskasz pastę bardziej zbitą, o intensywniejszym smaku, a do tego jeszcze zdrowszą.

Pasta sezamowa

Pasta sezamowa

Na początku sezam należy lekko uprażyć – z naciskiem na słowo lekko. Na tym etapie najłatwiej o popełnienie błędu, zbyt intensywne podgrzanie sezamu spowoduje, że nabierze on charakterystycznego i raczej nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Podgrzewając sezam należy robić to powoli, cały czas lekko mieszając. Prażenie przerywamy w momencie, gdy zacznie ładnie pachnieć, zdecydowanie nie należy czekać do czasu, aż się wyraźnie zarumieni – wtedy będzie już gorzki.

Pasta sezamowa

Pasta sezamowa

Uprażony i ostygnięty sezam wrzucamy do robota kuchennego, może to być dowolny blender z ostrzem w kształcie “S”, dobry blender kielichowy lub nawet młynek do kawy.

Do sezamu dodajemy olej i miksujemy. Podczas mielenia trzeba będzie kilkakrotnie wyłączać blender i drewnianą łyżką zgarniać ze ścianek niezmielone jeszcze ziarna sezamu.

Po kilku minutach takiej zabawy mamy gotową pastę sezamową, doskonała baza do zrobienia pysznego domowego hummusu. Dodając na ostatnim etapie miksowania 4 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny i pół łyżeczki soli himalajskiej otrzymamy sos Tahini.

Pasta sezamowa

Pasta sezamowa

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta sezamowa - sos Tahini
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 12 czerwca 2015

    Lubię robić humus i w związku z tym także pastę sezamową. Robię to z jednym wyjątkiem od waszego przepisu – blenduje sezam bez dodatku oleju/oliwy. Zmielony sezam trzymam w lodówce i dopiero na etapie robienia hmmusu dodaję oliwę 🙂

    Odpowiedz
    • 13 czerwca 2015

      Faktycznie może to i lepsza opcja, dzisiaj robiąc hummus wygrzebywałem ze słoiczka wcześniej zrobioną pastę – nie było łatwo… Zmielony wyszedłby niemalże “sam” 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.