Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Właśnie czekałam na przyjazd mojej bratanicy. Postanowiła wziąć “urlop” w szkole i przyjechać na tydzień, aby świętować pierwsze urodziny Jej chrześniaka, czyli naszego juniorka. A że bardzo lubi mój pasztet z soczewicy, postanowiłam upiec go na Jej przyjazd. Przy czym fantazja mnie poniosła i dorzuciłam kilka dodatkowych składników. Tak powstał zupełnie nowy przepis na pasztet bezmięsny. 🙂

Powiedziała, że jest nim zachwycona. Cieszę się 🙂

Składniki na pasztet bezmięsny:

  • 50 dag pieczarek
  • 40 dag soczewicy czerwonej
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • pół kulki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej (nieoczyszczonej)
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej czarnuszki (zamiast pieprzu)
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego (3 łyżki po zmieleniu)

Pasztet bezmięsny

Pasztet bezmięsny

Pieczarki umyłam i wrzuciłam do garnka z odrobiną wody, posoliłam. Dodałam suszone pomidory i cebulę i gotowałam 20 minut. Dodałam płatki owsiane oraz przyprawy i gotowałam jeszcze 10 minut.

W tym czasie ugotowałam soczewicę w 2 szklankach wody, co jakiś czas mieszając. Połączyłam z pieczarkami i wszystko zblendowałam.

Po zblendowaniu dodałam czosnek oraz zmielone siemię lniane, wymieszałam i przełożyłam do blaszek. Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam 30 minut.

Pasztet bezmięsny

Pasztet bezmięsny

Gotowe.

Taki pasztet można również zamrozić.

Dlaczego warto jeść soczewicę? Dlaczego warto jeść soczewicę?
Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

13 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 Komentarze
  • 24 października 2015

    Pasztet rewelacyjny, nie spodziewałam się, na stałe zagości w domowym menu. Dziś próbuję zrobić tortille. Przydałby się przepis na pastę sezamową.
    Pozdrawiam

    Agata
    Odpowiedz
    • 24 października 2015

      Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że pasztet smakuje.

      Ależ mamy przepis na pastę sezamową 🙂 Jest rewelacyjna i zrobisz ją według tego przepisu: http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/pasta-sezamowa-sos-tahini/

      Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
    • 1 lutego 2016

      bez jajka?

      dkamelio
      Odpowiedz
      • 1 lutego 2016

        Tak, bez jajka. Jest siemię lniane i płatki owsiane. Będzie się trzymał.

        Tatiana Jaworska
        Odpowiedz
  • 2 lutego 2016

    A czy można by zastąpić płatki owsiane czymś innym – bezglutenowym? 🙂

    Ola
    Odpowiedz
    • 3 lutego 2016

      Witaj Olu. Możesz spróbować dodać mąkę ryżową lub jaglaną, choć nigdy tego nie robiłam, więc nie wiem do końca jak by to smakowało.
      Poza tym możesz kupić płatki owsiane bezglutenowe.
      I jest jeszcze jedna opcja. Płatki tu zastępują jajko, więc jeśli zamienisz je na 1 jajko, powinno być dobrze.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 5 lutego 2016

    wyglada bardzo apetycznie:-)zaraz sie za niego zabieram:-)mam nadzieje ze wyjdzie tez taki ladny:-)

    ania
    Odpowiedz
    • 5 lutego 2016

      moj pasztet okazal sie klapa:-(

      ania
      Odpowiedz
      • 5 lutego 2016

        Jak to klapa? Na pewno nic nie zmieniłaś?? Może wody za dużo dodałaś?

        Tatiana Jaworska
        Odpowiedz
  • 3 kwietnia 2016

    Pasztet wyszedł rewelacyjny, chociaż może to wina piekarnika … piekłam go dłużej jakieś 0,5 h i przy temperaturze 180 stopni

    Ewelina
    Odpowiedz
    • 3 kwietnia 2016

      Może faktycznie. Ja piekę na termoobiegu 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 4 lipca 2016

    Ale pyszny ten pasztet – nie spodziewałam się 🙂 Mój facet jak go spróbował, to stwierdził że smakuje jak mięsny 😀 Dzięki za fajny pomysł!

    Beata
    Odpowiedz
    • 4 lipca 2016

      Proszę bardzo 🙂 cieszę się, że smakuje. U nas to hit 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.