Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Tatiana Jaworska on 27 kwietnia 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Ostatnio chodził za mną pasztet. Te, które zazwyczaj robię, jako główny składnik mają pieczarki albo ciecierzycę. Tym razem zamiast pieczarek dałam marchewkę i coś tam jeszcze zmieniłam. Wyszło pysznie. Starszy syn powiedział:  bardzo dobry pasztet mamo. Nie jest wylewny, więc cztery słowa to bardzo dużo 😉

Pasztet z marchewki i soczewicy jest bardzo delikatny w smaku i doskonale komponuje się z sałatą, kapustą pekińską posiekaną natką pietruszki, ogórkiem kiszonym lub pomidorem.

Najmłodsze dziecko zjadło od razu 3 kawałki.

Składniki na pasztet z marchewki i soczewicy:

  • 50 dag marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 1 szklanka suchej soczewicy pomarańczowej
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przyprawy:

  • łyżeczka gałki muszkatołowej świeżo startej
  • pół łyżeczki kozieradki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżki dobrej soli (ja lubię himalajską)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 szczypty cząbru
  • pół łyżeczki bazylii

Marchewkę, pietruszkęcebulę i seler pokroić i dać do garnka z przyprawami i masłem. Wlać szklankę wody, na wierzch nasypać soczewicę i gotować 15 minut.

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Po ugotowaniu odlać wodę, dodać czosnek i wszystko zmiksować na gładką masę. Gdy lekko przestygnie dodać jajko i zmiksować.

Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.

Piec w 160 st z termoobiegiem przez 20 minut, a następnie tylko dół przez kolejne 30 minut.

Gotowe! Tężeje na drugi dzień.

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Przechowuję go w lodówce bez przykrycia.

Smacznego! 🙂

Praktyczna rada

Można również taki pasztet upiec w słoikach (10 minut krócej niż ten w foremce). Wyjąć z piekarnika i od razu zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Pozostawić “do góry nogami”, po wystudzeniu sprawdzić, czy się zapasteryzowały i schować do lodówki.

Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet z marchewki i soczewicy

Dlaczego warto jeść <strong>soczewicę</strong>? Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Jej regularne spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie oraz tym, którzy stosują dietę odchudzającą.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z marchewki i soczewicy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

9 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 Komentarze
  • 27 kwietnia 2016

    Za mną też ostatnio chodził pasztet 🙂 Zrobiłam taki o: http://weganon.blogspot.com/2016/03/jaglany-pasztet-z-jarmuzem-i-suszonymi.html i mogę śmiało polecić – dla mnie przepyszny! Połączenie strączków, kaszy i słonecznika jest super, bo pasztet fajnie się kroi, a dodatkowo podkreśla smak jarmużu i pomidorów 🙂 Oczywiście ten zapisuję do wypróbowania, bo uwielbiam czerwoną soczewicę i myślę, że marchewką to bardzo dobre połączenie 🙂

    Beata
    Odpowiedz
  • 9 maja 2016

    Kurcze, nie mogę się doczytać kiedy to jajko dodać, ale pewnie w tym samym czasie co czosnek?

    Ania
    Odpowiedz
    • 9 maja 2016

      Ups, nie napisałam, bo ono nie jest niezbędne. Ale jeśli już dajesz, to oczywiście na koniec i na dodatek jak masa nieco przestygnie. Zaraz poprawiam we wpisie 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 12 maja 2016

        Zrobiłam 🙂 Smaczny. Ale następnym razem dam mniej soli. Dziękuję za przepis 🙂

        Ania
        Odpowiedz
        • 12 maja 2016

          A to ciekawe, co piszesz. Wydawało mi się, że ja bardzo mało solę, a tu jest ktoś, kto soli jeszcze mniej 🙂
          Pozdrawiam i cieszę się, że smakował 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 11 maja 2016

    Zrobię na pewno w najbliższym czasie, bo pasztet chodzi za mną od dłuższego czasu, a ten jest bardzo prosty.
    Ale naprawdę można coś piec w normalnym słoiku? Nie popęka?

    Odpowiedz
    • 11 maja 2016

      Mi nie popękały 🙂 Poza tym, na przykład przed pasteryzacją słoiki się wyparza w piekarniku na 160 stopniach i nie pękają.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 13 maja 2016

    Pasztet jest przepyszny! 🙂 Pozdrawiam

    Anna Janczar
    Odpowiedz
    • 13 maja 2016

      Dziękuję za podzielenie się! 🙂 I również pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.