Sprawdź konkurs!
/ Potrawy bożonarodzeniowe / Pełnoziarniste uszka do barszczu wigilijnego

Pełnoziarniste uszka do barszczu wigilijnego

Pełnoziarniste uszka
Tatiana Jaworska on 15 grudnia 2015 - 05:58 in Potrawy bożonarodzeniowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jeśli czerwony barszcz, to z uszkami. W naszej rodzinie białej mąki nie używamy, dlatego uszka też z niej nie będą. Będą pełnoziarniste uszka.

Pełne ziarna zawierają witaminy oraz cenne oleje, jak również odżywcze składniki roślinne podnoszące odporność organizmu. Takie uszka w smaku i konsystencji są bardziej konkretne.

Składniki na farsz do uszek:

  • 50 dag pieczarek (można dodać 10 dag suszonych grzybów)
  • 30 dag cebuli
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • szczypta pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Składniki na ciasto do pełnoziarnistych uszek:

Na początek wstawiam farsz

Bardzo drobno siekam grzyby oraz cebulę. Jeśli używam grzybów suszonych najpierw moczę je około 10 minut.

Do garnka daję łyżeczkę masła klarowanego, a po rozpuszczeniu dodaję warzywa oraz przyprawy. Gotuję je około 30 minut, aby odparowała woda i farsz stał się gęsty.

W międzyczasie robię ciasto na pełnoziarniste uszka

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i wlewam wodę. Mieszam łyżką do połączenia składników. Po tym czasie ciasto biorę w ręce i ugniatam na stolnicy, aby nabrało jednolitej konsystencji. Jeśli bardzo się klei posypuję je mąką i dalej zagniatam.

Pełnoziarniste uszka

Pełnoziarniste uszka

Gdy farsz jest już gotowy i lekko przestudzony (aby nie parzyć sobie palców) wałkuję ciasto i kroję je na kwadraciki o bokach po około 5 cm.

Pełnoziarniste uszka

Pełnoziarniste uszka

Nakładam nań farsz i tworzę uszka, czyli najpierw ciasto z farszem na środku zlepiam w trójkąt. Następnie dolne rogi zlepiam z przodu, a górny zawijam do tyłu 🙂

Pełnoziarniste uszka

Pełnoziarniste uszka

Pierwsze pełnoziarniste uszka czasem nie wychodzą, ale nie trzeba się zrażać. Trening czyni mistrza i każde następne uszko wychodzi ładniejsze 🙂

Takie ulepione uszka wrzucam na wrzątek i gotuję około 2 minut od ich wypłynięcia. Niektórym pomagam łyżką oderwać się od dna garnka.

Ugotowane wykładam na talerz, a przed podaniem jeszcze raz zanurzam we wrzątku, aby nabrały temperatury.

Wychodzi około 30 uszek (zależy jak małe uda się ulepić).

Powodzenia i smacznego!

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pełnoziarniste uszka do barszczu wigilijnego
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.