Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pieczarki i szpinak z czosnkiem i serem

Pieczarki i szpinak z czosnkiem i serem

Pieczarki z czosnkiem
Tatiana Jaworska on 31 sierpnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Pieczarki z czosnkiem. Wróciliśmy z Poznania, wpadamy do kuchni, wszyscy głodni, w lodówce oprócz światła tylko pieczarki, szpinak i ser, na szafce leży czosnek. Coś trzeba szybko przygotować. Dobrze, że szpinak już umyty 😉

Za 30 minut danie będzie gotowe.

Składniki na pieczarki z czosnkiem i szpinakiem:

  • 50 dag pieczarek
  • 20 dag szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 10 dag sera żółtego (najlepiej koziego)
  • pół łyżeczki soli kamiennej (nieoczyszczonej)

Pieczarki wypłukałam i wrzuciłam do garnka, w którym rozpuściłam łyżkę masła klarowanego i posypałam solą. Po 15 minutach dodałam szpinak na 3 minuty, aby się lekko sparzył. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszałam i wyjęłam na talerz. Posypałam startym serem i gotowe! Pycha 🙂 Teraz możemy iść na targ po zakupy.

Porcja dla 4 osób.

Pieczarki z czosnkiem

Pieczarki z czosnkiem

Dlaczego warto jeść pieczarki? Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

A dlaczego warto jeść szpinak? A dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, m.in. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. W szpinaku znajdziesz również wapńfosformagnez, witaminy B1, B2, PP, C.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczarki i szpinak z czosnkiem i serem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 13 września 2015

    Sprawdziłam. Smakuje wybornie. Czy pieczarki tylko lekko obsmazasz czy czekasz aż puszczą sok? Trochę dużo sosu mi wyszło…

    Justyna
    Odpowiedz
    • 13 września 2015

      Cieszy mnie, że Ci smakowało. To moje obsmażanie to bardziej obgotowywanie jest. Pieczarki puszczają sok i chwilę czekam, aby woda odparowała.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.