Zdrowy smakołyk po konferencji blogerów

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być trudne, trzeba tylko zakupy robić z wyprzedzeniem i mieć w szafce coś na szybką zdrową przekąskę.

Dzisiejszy dzień spędziliśmy na konferencji blogerów. Mieliśmy z sobą zdrowe przekąski, ale do domu wróciliśmy głodni późnym popołudniem. Czekała w nim na nas rozradowana dwójka równie głodnych dzieci.

Na szczęście w lodówce miałam przygotowaną poprzedniego dnia sycącą zupę, która już po kilkuminutowym podgrzaniu aromatem zachęcała do zaspokojenia pierwszego głodu. Jako, że dzień był pełen emocji posiłek postanowiliśmy uwieńczyć zdrowym deserem.

Michał w spiżarni znalazł dojrzałe awokado, a w pojemniku na wypieki spody do babeczek. Upiekłam je z reszty pełnoziarnistego ciasta przygotowanego do tarty truskawkowej, którą robiłam kilka dni temu.

Wybór padł na babeczki z kremem czekoladowym. Krem z awokado zachwyca aksamitną konsystencją i odświeżającym smakiem, jest pyszny i bardzo zdrowy. Składniki, z których się go robi  dostarczają cennych wartości odżywczych, a samo jego wykonanie nie zajęło nawet pięciu minut! Przepis na wykonanie zdrowego kremu czekoladowego znajdziesz tu.

Spody do babeczek robię z ciasta na tartę, które składa się z mąki pełnoziarnistej, jajka i masła – dokładny przepis znajdziesz tu.

IMG_0413_logo

Gotowe babeczki udekorował jasnymi płatkami migdałowymi, które cudnie kontrastują z ciemnym kremem czekoladowym.

Pycha! Cała rodzina była szczęśliwa 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zdrowy smakołyk po konferencji blogerów
Opublikowany w
Czas przygotowania