Posiłki dla dziecka półtorarocznego

Przepisy dla takiego malucha po prostu same się tworzą. A jaki on ma apetyt! Zjada już wszystkie potrawy razem z nami. Trudno mi nawet powiedzieć, którą lubi najbardziej. Poza tym kiedy Michał upiecze muffiny ze szpinakiem i marchewką, patrzymy z zaskoczeniem jak je ze smakiem zjada. Tak, posiłki dla dziecka półtorarocznego dają duże pole do twórczości kulinarnej 😉

Posiłki dla dziecka półtorarocznego
Posiłki dla dziecka półtorarocznego

Albo awokado. Gdy dostanie je razem z owocem, najpierw zjada awokado i dopiero potem owoc.

Wprost uwielbia warzywa z sosem z soczewicy i nerkowców. Drugim ulubionym daniem poza zupami jest marchewka z groszkiem zagęszczona nerkowcami i soczewicą, a do tego gotowany pęczak albo ziemniaki gotowane na parze lub w mundurkach.

Ksawery skończył z mlekiem z piersi gdy miał 17 miesięcy. Od tamtej pory otrzymuje mięso raz w tygodniu. Najczęściej jest to kurczak, indyk lub królik – mięso najczęściej kupujemy bezpośrednio od rolnika. Teraz ma 20 miesięcy i jego dzień wygląda dość przewidywalnie (z dokładnością do 30 minut):

07:30 mleko

08:00 woda

08:30 I śniadanie

10:30 II śniadanie

11:00 drzemka

13:30 obiad

16:30 podwieczorek

19:00 kolacja

Gdy miał 18 miesięcy postanowiłam, że będzie jadł samodzielnie łyżeczką. Już od dawna jadł sam rączkami nawet gęstą zupę, dlatego uznałam, że jest gotów. I od tej pory trochę się męczyliśmy, ponieważ jak tylko się odwróciłam od razu jadł rączką. Do tej pory tak ma. Poza tym na łyżeczkę nabiera za dużo i część jedzenia mu spada. Czasem jedzenie ląduje w jakiejś części na podłodze.

Ale to nic, nauczy się 🙂 Jak się postara, to bardzo ładnie je, szczególnie przy gościach 😉 Gdy starszaki uczyły się samodzielnego jedzenia Michał nie mógł na to patrzeć. Dziecko umazane aż po włosy 🙂 Ale dla rodziców to cały urok dzieciństwa ich dzieci. Ten okres szybko mija i trzeba się nim cieszyć.

Ale po kolei

Na śniadanie

Dostaje kaszę, ryż, płatki z owocem i dodatkiem kurkumy, cynamonu i siemienia lnianego. Dla urozmaicenia do kaszy dodaję komosę ryżową, amarantus, który wcześniej go uczulał. Czasem dorzucam chia.

Tak naprawdę bazuję głównie na produktach pełnoziarnistych, które urosły w Polsce, czyli kasza jaglana, płatki owsiane, kasza owsiana, kasza orkiszowa, płatki żytnie, płatki orkiszowe, kasza gryczana oraz ryż brązowy (nie z Polski). Inne zboża i pseudo zboża traktuję jako dodatek, aby wzbogacić potrawę odżywczo.

Drugie śniadanie

To najczęściej owoc z dodatkiem albo awokado, albo posypany świeżo zmielonym siemieniem lnianym lub sezamem.

Do obiadu

Dodaję siemię lniane i pół łyżeczki oleju lnianego, czarnuszkę, kurkumę.

Mięso drobiowe i rybę dostaje raz w tygodniu. Potrawy są gotowane, ewentualnie pieczone w sosie. Z mięsnych dań dostaje pierś kurczaka ze szpinakiem, pierś indyka ugotowaną w warzywach.

Takie zupy jak krupnik, zupa ze słodkiej kapusty, grochówka, zupa rybna, ogórkowa, fasolka po bretońsku, są dla Ksawerka rarytasem.

Na podwieczorek

Dostaje na przykład kanapkę z chleba pełnoziarnistego posmarowaną albo pastą pietruszkową, albo pastą z fasoli i jarmużu, albo awokadem, albo masłem i posypaną siemieniem lnianym lub sezamem, z serem żółtym.

Poza tym bardzo lubi jajko na twardo z dodatkiem ogórka kiszonego, buraczki z jogurtem naturalnym, pudding jaglany, muffiny szpinakowe i to, co opisałam w poprzednim wpisie. Często dostaje startą marchewkę z dodatkiem jogurtu naturalnego. Uwielbia biały twarożek i kefir. Przepada za świeżym pomidorem, którego dostaje w towarzystwie z awokado.

Jajko dostaje 2-3 razy w tygodniu, ser żółty dostaje 1-2 razy, twarożek 1 raz.

Z kolacjami

Bywa różnie, ponieważ jest coraz starszy i zazwyczaj je te same posiłki, co my. Dlatego czasami są to warzywa na parze, czasami kanapka, czasami kasza z odrobiną owocu. A jeśli my coś sobie usmażymy, Ksawerek dostaje kaszkę z odrobiną owocu.

Przekąski

Chrupki kukurydziane lub krążki ryżowe dostaje 1-2 razy w tygodniu, ale jedynie wtedy, gdy jestem z nim długo poza domem. Do przekąsek zaliczam również orzechy włoskie, które daje radę już jeść w całości i dostaje je kilka razy w tygodniu po dwa.

Wielki z Ksawerka smakosz. Zawsze, gdy gotuję domaga się, aby dać mu coś do zjedzenia. Wówczas daję mu marchewkę albo ogórka kiszonego do rączki i chodzi sobie z tym po domu podgryzając.

Do picia

Daję mu wodę, wodę z cytryną, słabą kawę zbożową, słabą herbatę ziołową (rumianek, koperek, pokrzywa), słabą rooibos, zakwas z buraków, który staram się mieć zawsze w lodówce, zakwas z ogórków. Gdy wyciskamy soki z warzyw i owoców on również je pije, ale rozcieńczone z wodą (1 część soku i 3 części wody).

Gluten

Tu staram się o umiar. Czyli Ksawerek dostaje pieczywo raz dziennie i póki co, tylko to upieczone przez Michała. Podobnie jest z pozostałymi członkami rodziny. Gluten jest dobry, ale nie w nadmiarze.

Nadal nie dostaje

Ciastek (chyba, że je sama upiekę), słodyczy, słodkich soków, czy napojów. Nie dostaje również potraw smażonych. Jedynym wyjątkiem są podpłomyki gryczane, których się nie smaży lecz właściwie suszy na patelni.

W żywieniu małych dzieci nie ma nudy, tylko czasem pomysłów brak. Mam nadzieję, że ten wpis doda trochę zdrowych pomysłów do, na pewno i tak już urozmaiconej, diety Twojego malucha. Dobrej zabawy przy tworzeniu! 🙂

Mały pomocnik 😉

Nasz eBook - jak zakochać się w posiłkach roślinnych!

Posiłki dla dziecka półtorarocznego - nie ma nudy
Posiłki dla dziecka półtorarocznego – nie ma nudy

Kilka ulubionych potraw Ksawerka (i naszych)

Oczywiście jest ich więcej – zostały opisane w poprzednich wpisach.

Jarzynka marchewkowo-groszkowa do ziemniaków

Posiłki dla dziecka półtorarocznego
Posiłki dla dziecka półtorarocznego

Pęczak i marchewka z groszkiem

Posiłki dla dziecka półtorarocznego
Posiłki dla dziecka półtorarocznego

Pudding jaglany z dyni i z granatem to bardzo smaczny budyń dla wszystkich.

Posiłki dla dziecka półtorarocznego
Posiłki dla dziecka półtorarocznego

Zazwyczaj gotuję zupę buraczkową, ale maluchowi wyjątkowo zasmakował barszcz z kaszą jaglaną.

Posiłki dla dziecka półtorarocznego
Posiłki dla dziecka półtorarocznego

 

W dużym skrócie o wartościach zawartych w pożywieniu dla malucha

Więcej znajdziesz we wpisach dotyczących konkretnych potraw.

Awokado zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, B-kompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Siemię lniane posiada niezbędne kwasy tłuszczowe w takiej postaci i proporcji, jakiej najbardziej potrzeba większości ludzi. Zachowują odpowiednią równowagę między kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 3. Kwasy omega 6 min. sprzyjają formowaniu się skrzepów krwi, zaś omega 3 zmniejszają krzepliwość krwi, stąd konieczność zachowania odpowiednich proporcji pomiędzy nimi. Siemię lniane zawiera białka, błonnik, fitosterole, kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), związki śluzowe, enzymy, witaminę E, sole mineralne takie jak magnez, cynk, żelazo.

Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas krojenia siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście mamy jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej.

Pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, zaś witaminy C zawiera kilka razy więcej niż cytrusy.

Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, wapnia, witamin E, B i F, błonnika, kwasu foliowego, potasu, żelaza i cynku. Poprawia przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również układ nerwowy.

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Jest w niej łatwo przyswajalne białkowitaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź.

Kasza gryczana jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie wzmacnia kości. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnikbiałkokwas foliowywitaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazopotascynk, fosforwęglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności.

Kurkuma hamuje procesy zapalne w organizmie, chroni przed grzybami i bakteriami. Chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi. Dodajemy ją do zup, kasz/płatków porannych, past i pasztetów.

Cynamon ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze  zawiera błonnik, wapń,  żelazo oraz mangan. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. U nas jest razem z kurkumą w codziennych śniadaniach.

Czarnuszka ma mnóstwo związków biologicznie aktywnych pomagających w walce ze stanami zapalnymi. Wspomaga system odpornościowy. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Zawiera witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

Amarantus jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Nie zawiera glutenu, za to zawiera pięć razy więcej żelaza niż pszenica i szpinak.

Nasiona chia stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3, które wspomagają wzrok, pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Regularnie spożywane korzystnie wpływają na układ nerwowy, strukturę kości i mięśni.

Orzechy włoskie są często nazywane “pożywieniem dla mózgu” – wspomagają sprawność umysłową, pamięć i koncentrację.

Szpinak zawiera dużo składników odżywczychwapńfosformagnez, witaminy B1, B2, PP, Cżelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy.

Fasola jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego jest w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B.

Ryby zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.