Probiotyczna kiszona kapusta pekińska

Zainspirowana jednym z filmów Martyny Wojciechowskiej chciałam zrobić kimczi. I prawie zrobiłam. A jak wiesz, “prawie” robi wielką różnicę. Bardzo to wyświechtane zdanie, ale jakże trafne.

Kimczi jest po prostu czymś innym. Bardziej skomplikowanym do zrobienia, a ja stawiam na proste przepisy. I wiem, że nasi czytelnicy lubią moje proste przepisy. Przepisy, które są bardzo zdrowe i do ich wykonania nie potrzeba skomplikowanych składników.

Nie oznacza to bynajmniej, że nigdy nie zrobię kimczi. Zrobię, a pewnie, ale w wolnym czasie.

A tymczasem taka kapusta kiszona jest jeszcze łatwiejsza do wykonania niż ta tradycyjna. I łatwiej ja pogryźć tym, którzy mają akurat kłopoty z zębami 😉 Niemniej tą tradycyjną również gorąco polecam. Każda odmiana jest dobra.

Składniki na probiotyczną kiszoną kapustę pekińską:

  • 1 duża kapusta pekińska (około 1,3 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir (tyle, co czosnku)
  • 600 ml zimnej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej lub innej dobrej soli

Probiotyczna kiszona kapusta pekińska – wykonanie

Kapustę przekrój wzdłuż na 4 części, następnie pokrój w cienkie paski. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie pióra. Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach. Obrany czosnek i imbir przeciśnij przez praskę.

Wszystko włóż do naczynia kamionkowego lub dużego słoja. Posyp solą i dobrze wymieszaj, najlepiej rękoma w rękawiczkach. Wlej wodę i ugnieć kapustę pałką do mieszania ciasta lub rękoma.

Naczynie przykryj czystą ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu (kuchnia) na 4 dni, aby się ukisiła. Codziennie ją przemieszaj i ugnieć. Po 4 dniach przestaw do lodówki. Ja przekładam ją do czystych słoików i szczelnie zamykam. Z każdym dniem robi się coraz smaczniejsza. Choć po miesiącu jest już bardzo kwaśna, dlatego nie warto czekać z konsumpcją.

Można ją przechowywać kilka tygodni i dokładać po trochu do posiłków. Na przykład doskonale smakuje jako dodatek do kanapki z pasztetem roślinnym.

Nasz eBook z 3 dniowym jadłospisem uruchamiającym autofagię!

Probiotyczna kiszona kapusta pekińska
Probiotyczna kiszona kapusta pekińska

Probiotyczna kapusta kiszona pekińska idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.

Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść oczyszczanie warzywno-owocowe lub inną formę oczyszczania znajdziesz pod tym linkiem.

Jestem bardzo wdzięczna za możliwość uczestniczenia w tym kursie. Na samym początku bałam się, że nie wytrwam z utrzymaniem diety.

Jednak wytrwałam i nawet zdecydowałam się na jej przedłużenie . Dzięki tej terapii oczyszczającej teraz mam więcej energii, moja waga spadła o 5 kg, a obwód w pasie o 8 cm.

Wielu znajomym już poleciłam Wasz kurs i Waszego bloga. Zajmuję się profilaktyką zdrowia od wielu lat i jest mi bardzo "po drodze" z Waszym podejściem do tych tematów.

Serdecznie dziękuję za możliwość skorzystania z Kursu Oczyszczania. Chętnie skorzystam z kolejnych propozycji.

Anna Czyżewska

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Kapusta kiszona to nie tyko składniki odżywcze minerały i witaminy. To probiotyk i prebiotyk w jednym. Zawiera dobroczynne bakterie (probiotyk), które zasiedlając nasz układ pokarmowy ułatwiają trawienie i oczyszczanie. Dodatkowo zawarta w kiszonej kapuście skrobia oporna (prebiotyk) odżywia nasz mikrobom, aby cenne pożyteczne bakterie miały co jeść i mogły dalej się rozmnażać. Dzięki temu sprawne jelita chronią nas przed chorobami.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Probiotyczna kiszona kapusta pekińska
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 18 Review(s)