Prosty krupnik

W naszej kuchni często sięgam do tradycji choć nieco zmieniam tradycyjną konwencję zgodnie potrzebami mojej rodziny. Taki krupnik, na przykład, w tradycyjnej kuchni polskiej gotuje się na kościach, z dodatkiem grzybów. Reszta składników jest podobna do tych, które ja używam, tylko w innych proporcjach. Ja do krupniku nie dodaję grzybów, ponieważ mogłyby być zbyt ciężkie dla dzieci, a one zjadają po dwa talerze zupy na raz. Nie gotuję również go na kościach. Mój prosty krupnik jest pożywny, bogaty w składniki odżywcze (jak każda nasza zupa) i przepadamy za nim. A ponieważ kasza pęcznieje w przewodzie pokarmowym, długo po takiej zupie czujemy sytość. 🙂

Składniki na pyszny, prosty krupnik:

  • 4 litry wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 duże marchewki
  • 0,5 selera
  • 3 pietruszki
  • 0,5 pora
  • 4 cebule
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
  • 80 dag ziemniaków
  • 2-3 łyżki soli kamiennej
  • 3 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego

Zagotować wodę i dodać kurkumę, lubczyk, liście laurowe oraz pokrojone w kostkę warzywa (oprócz ziemniaków) i ziele angielskie. Gotować 30 minut od zagotowania.

Dodać opłukaną kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniakisól. Gotować 10 minut od zagotowania. Wyłączyć gaz, dodać olej lniany i po kolejnych 10 minutach zupa jest gotowa do spożycia. Smacznego 🙂

Ale krótki przepis 😉

Porcja dla 4 osób na 2 dni.

Prosty krupnik
Prosty krupnik

Prosty krupnik
Prosty krupnik

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
Kasza ta, jak wiele innych kasz zawiera błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego, czyści jelito grube, od którego zależy nasza odporność na choroby. Pomaga w pozbywaniu się cholesterolu, który zostaje wydalony wraz z kałem i kwasami żółciowymi. W związku z tym, że w jelicie zaczyna się nasza odporność, to kasza ta ma w efekcie działanie przeciwalergiczne, przeciwrakowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wspomagające odporność.


Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Prosty krupnik
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)