Przyprawa curry

Wraz ze wschodem słońca w zaludnionym indyjskim mieście budzi się nowy dzień. Ludzie powoli wychodzą na ulicę, sprzedawcy ulicznego jedzenia rozpalają ogniska pod kotłami, w których będzie ono przygotowywane. I to bogactwo zapachów…

Zapachy rozniecanego paleniska, kadzideł, spokojnie wędrującej świętej krowy – wszystko okraszone bogactwem barw.

Zapach krowy kontrastuje z wonią kadzideł, prostota i wręcz czasem skrajna bieda z różnorodnością kolorów. Dokładnie, jak w przyprawie curry, na którą składa się wiele różnych przypraw i które już chyba na zawsze będzie mi się kojarzyło z Indiami.

IMG_1936

Spędziliśmy tam z plecakami na plecach trzy kontrowersyjnie interesujące tygodnie. Curry dodawana była właściwie do wszystkiego (może oprócz ciapatti 😉 ).

Z podróży przywieźliśmy pokaźnie ilości indyjskich przypraw, ale niestety wszystko co dobre… Długo szukałam “magicznej” mieszanki przypominającej smaki zapamiętane z Indii, w końcu się udało!

Indyjską przyprawę curry robię sama według poniższego przepisu. Doskonale nadaje się do drobiu.

Składniki na curry do drobiu:IMG_8866_logo

  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 kulka pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżeczki kardamonu

Wszystko włóż do młynka do kawy i zmiel. Przesyp do szczelnego słoiczka i używaj ze smakiem 🙂

Taka mieszanka curry doskonale podkreśla smak kurczaka zrobionego według tego przepisu.

A może Ty masz inny przepis na curry? Jeśli tak, podziel się proszę w komentarzu pod tym wpisem.