Sprawdź konkurs!
/ Przyprawa / Przyprawa uniwersalna

Przyprawa uniwersalna

Tatiana Jaworska on 20 maja 2015 - 06:00 in Przyprawa

Byłam ostatnio u koleżanki ze swoim słoiczkiem z przyprawą. Używam ją do przyprawiania mięsa, które ma zostać upieczone. Posypałyśmy schab i upiekłyśmy – bardzo Ani smakował i na ciepło i na zimno, a słoiczek zyskał nową właścicielkę 🙂

Czasami gotując schab na kanapki dodaję tę przyprawę do wody, ale w takim przypadku daję więcej soli do garnka. Po wyjęciu ugotowanego schabu z wody, jeszcze trochę obsypuję go przyprawą.

Tak skomponowaną przyprawę można użyć również do zupy. Tylko w przypadku zupy przyprawa nigdy nie może zastępować jej składników. W zdrowym odżywianiu ważne jest, aby zupę gotować z warzyw, a przyprawę dodawać tylko ewentualnie do podkreślenia jej smaku. Za to kurczak pieczony w tej przyprawie jest boski.

Składniki na przyprawę uniwersalną:

  • 100 g suszonej włoszczyzny
  • 1 łyżka czosnku suszonego w płatkach
  • 1,5 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnuszki (zamiast pieprzu)
  • 2 łyżki pokruszonych liści lubczyku
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej

Składniki wsyp do młynka do mielenia kawy i zmiel 🙂 Gotowe.

Smacznego!

A może i Ty masz przepis na fajną przyprawę? Jeśli tak, podziel się proszę w formie komentarza pod tym wpisem.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Przyprawa uniwersalna
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.