Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Tatiana Jaworska on 5 października 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Colo vada, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Pasztety w naszym domu to już tradycja. Można je zrobić chyba ze wszystkiego. Kiedyś robiłam tylko mięsny – ale teraz cały czas odkrywam nowe smaki i na ten mięsny nie ma już czasu. Dynia urosła na podwórku i tak powstał pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy.

A jaką pyszną tartę można wyczarować z dyni!

Składniki na pasztet z dyni i ciecierzycy:

  • 70 dag obranej dyni
  • 40 dag suchej ciecierzycy
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szczypty kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • po 0,5 łyżeczki czarnuszki (może być pieprz), cząbru, kminku, kozieradki i papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2,5 łyżeczki dobrej soli, np. himalajskiej
  • po 2 łyżki: siemienia lnianegopestek dyni i słonecznika (może być podprażony na suchej patelni – jest smaczniejszy)

Ciecierzycę namoczyć na co najmniej 8 godzin (ja zalewam ja dużą ilością wody na noc). Po tym czasie odlać wodę i przesypać ciecierzycę do garnka. Gotować w minimalnej ilości wody (około 2 szklanki) przez 10 minut, po czym dodać pokrojoną w małą kostkę (lub startą) dynię.

Po kolejnych 20 minutach dodać pozostałe rozdrobnione składniki (oprócz czosnku i nasion). Gotować jeszcze 15-20 minut.

Po tym czasie odlać wodę do szklanki (aby pasztet nie był zbyt rzadki), dodać czosnek oraz siemię lniane i wszystko zmiksować blenderem ręcznym. Jeśli będzie to niezbędne, dodać wodę od gotowania. Po zmiksowaniu dodać pestki dyni i słonecznika, wymieszać i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja ma 21 x 12 cm, ale pasztet przełożyłam również do dwóch słoików o pojemności 330 ml, aby czekały na później.

Blaszkę i słoiki wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec 30 minut, przy czym słoiki należy wystawić po 10 minutach, zakręcić czystymi nakrętkami i pozostawić do zapasteryzowania. Słoiki można oczywiście pominąć i pasztet przelać do większej blaszki.

Najlepszy jest gdy ostygnie i odparuje, czyli na kolejny dzień. Smacznego!

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy

Dlaczego warto jeść <strong>dynię</strong>? Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

A dlaczego warto jeść <strong>ciecierzycę?</strong> A dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca zwana także grochem włoskim lub cieciorką jest bardzo bogatym źródłem zdrowego białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik i cenne mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci. 

 

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pyszny pasztet z dyni i ciecierzycy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

12 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 Komentarze
  • 5 października 2016

    Nigdy nie robiłam pasztetu warzywnego i bardzo mnie kusi perspektywa zrobienia go. Wasz przepis jest naprawdę nieskomplikowany, wypróbuję go 🙂 Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  • 7 października 2016

    Wczoraj upieklam ten pasztet. Pyszny 🙂 Doskonale danie do pracy! Kocham Wasze przepisy 🙂

    Arina
    Odpowiedz
    • 7 października 2016

      Bardzo się cieszę! 🙂 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 7 października 2016

    Jak zwykle dobry przepis. Dzisiaj zrobiłem i jak dla mężczyzny to wszystko zrozumiałe, a pasztet przeszedł moje oczekiwania. Pyszny i pewnie nie jedna osoba była by przekonana że jest to pasztet mięsny. Polecam.
    Jednocześnie mam pytanie i prośbę by podawać przy przepisach jak długo można to przechowywać w lodówce.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 7 października 2016

      Tomasz, u nas w szklanym zamkniętym pojemniku potrafi postać do 5 dni. Można go również zamrozić. Dziękuję za miły komentarz 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 9 października 2016

        A mój wyszedł miękki, nie wiem czy się ściśnie na tyle by go pokroić:-( Cos zrobiłam źle?

        Ola
        Odpowiedz
        • 9 października 2016

          Witaj Ola.
          Może dałaś za dużo wody? Ten pasztet nie jest tak zwarty jak mięsny, ale powinno dać się go pokroić. Tężeje na drugi dzień po upieczeniu. Może za wcześnie go próbujesz pokroić?

          Tatiana
          Odpowiedz
          • 9 października 2016

            Wody nie dolewałam. Masa była gęsta, ale piekłam zgodnie z przepisem 30 minut i jest jasny, może zbyt krótko?Zobaczę jutro.

            Ola
            Odpowiedz
            • 9 października 2016

              To może zależeć od piekarnika. U mnie wystarczyło 30 minut, ale może faktycznie u Ciebie dłużej. Tak, jak piszesz, jutro zobaczysz. W każdym razie na pewno się nie zniechęcaj – ten będzie się lepiej smarował, a kolejny lepiej kroił 😉
              Pozdrawiam 🙂

              Tatiana
              Odpowiedz
  • 15 października 2016

    Smak bardzo OK, natomiast konsystencja dla mnie nieakceptowalna – bardzo rzadka, wodnista, nawet drugiego dnia po wyparowaniu. Gdybym jeszcze raz robiła dałabym max szklankę wody.
    pozdrawiam
    Aneta

    Aneta
    Odpowiedz
    • 18 grudnia 2016

      Ja tez mam wątpliwości czy zrobiłam wszystko dobrze. Przypieczony jest tylko wierzch a reszta ma formę” ciapowatą “.piekłam w sumie 2x po pół godziny bo po pierwszej okazało się ze wszystko płynie. Może jest sposób żeby zagęscic jakoś tą masę?Może to zależy od dyni -moja była bardzo soczysta.

      Ola
      Odpowiedz
      • 20 grudnia 2016

        Widząc po komentarzach niektórym wychodzi, zaś dla innych jest za rzadki, choć jak widać większości jednak wychodzi. To może zależeć od dyni. Czyli następnym razem tę wodę od gotowania odlej do szklanki i dodaj jeśli będzie to rzeczywiście niezbędne.
        Pozdrawiam 🙂

        Tatiana
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.