Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Rozgrzewający rosół warzywny

Rozgrzewający rosół warzywny

Co zrobić jeżeli podczas oczyszczania warzywno-owocowego najdzie Cię ochota na rosół z makaronem? Jest na to rada, możesz wtedy przygotować aromatyczny bulion warzywny. Przyprawy korzenne sprawią, że będzie rozgrzewający, a paski marchewki doskonale sprawdzą się w roli makaronu.

Przechodząc oczyszczanie warzywno-owocowe, szczególnie w pierwszych dniach możemy odczuwać zimno, wychłodzenie. Radą na to jest picie herbatek rozgrzewających, np. z dodatkiem imbiru, ale równie dobrze można zwiększyć ilość gorących rozgrzewających zup, takich jaj ten rosół warzywny.

Składniki na rozgrzewający rosół warzywny dla 1 osoby na 2 razy:

  • 1 litr wody
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół korzenia pietruszki
  • 2 marchewki (z czego 1 na “makaron”)
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek (ok 0,5 cm) świeżego imbiru

Przyprawy:

  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki dobrej soli
  • 1-2 goździki
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • dla koloru szczypta kurkumy
Rozgrzewający rosół warzywny

Rozgrzewający rosół warzywny

Rozgrzewający rosół warzywny- przygotowanie

Do zagotowanej wody wrzuć obrane i wstępnie pokrojone warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, selera, pora i imbir.

Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, goździki i gotuj przez około 20 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki i zmiażdżone ząbki czosnku.

W międzyczasie przygotuj makaron z marchewek. Ja do zrobienia cienkich pasków użyłem obieraczki do warzyw, takiej jak na zdjęciu poniżej.

obieczaczkaGdy rosół będzie miał przyjemny warzywny smak, a warzywa będą miękkie, wyciągnij je i dopraw rosół pieprzem i ew. odrobiną kurkumy – nada rosołowi piękny złocisty kolor.

Do doprawionego rosołu wrzuć przygotowany wcześniej marchewkowy makaron i pogotuj kilka minut, aby zmiękł – gotowe!

Po wyłożeniu na talerz przystrój ulubioną zieleniną np. pietruszką.

Oczywiście warzywa wyciągnięte z rosołu warzywnego też możesz zjeść razem z rosołem – smakują wybornie! 🙂

Rozgrzewający rosół warzywny

Rozgrzewający rosół warzywny

PRAKTYCZNA PORADA

Czosnek wyciskaj minimum 10 minut przed jego wrzuceniem do potrawy. Wyciskanie czosnku powoduje miażdżenie jago komórek i łączenie się ze sobą zwartych w nim substancji bioaktywnych (min siarki). W takcie tych 10 minut powstają z nich odporne na temperaturę prozdrowotne substancje min. izotiocyjaniany – związki mające działanie przeciwnowotworowe.

Dzięki przejściu oczyszczania organizmu z Więcej Niż Zdrowe Odżywianie schudłam kilka kilogramów 🙂 Z najszerszego miejsca w udzie ubyło mi tak z 2-2,5 cm (a u mnie właśnie w tym miejscu zbiera się niechciany tłuszczyk 🙁 ) Po oczyszczaniu żołądek przestał dawać o sobie znać, zniknął nieprzyjemny zapach z buzi. Najlepsze było to, że można było się najeść do syta, a mimo to się chudło :-). Polecam ten kurs! Przepisy były proste i jak dla mnie smaczne. Materiały kursowe były tak przygotowane, że bez problemu można było samodzielnie przejść swoje pierwsze oczyszczanie.  Taki kurs oczyszczania pozwala poczuć się lepiej i wejść na dobre tory odżywiania.
Jola Drypa

UWAGA!

Rozgrzewający rosół warzywny idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.

Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść swoje oczyszczanie warzywno-owocowe znajdziesz pod tym linkiem.

ZAPRASZAMY! 🙂

Na początku obawiałam się, że będę głodna i będzie mi słabo oraz czy wytrzymam cały program oczyszczania. Dzięki temu kursowi  uzyskałam duży spadek wagi (7kg), oraz początek samoleczenia organizmu - mam plamy na skórze które zrobiły się wyraźnie jaśniejsze.

Bardzo podobała mi się przejrzysta lista zakupów, proste i szybkie przepisy, oraz zupy bez mięsa. Kurs ten z wyżej wymienionych powodów szczerze polecam,  bardzo  podobał mi się też stały kontakt na facebooku, wsparcie i słowa otuchy (audio).

Gabriela Adamska-Bury

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Rozgrzewający rosół warzywny
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 7 kwietnia 2017

    Uskuteczniłam natychmiast po przeczytaniu. Polecam wykorzystać obierki, które zostały po innych daniach. U mnie były dziś warzywa korzeniowe z piekarnika. Do rosołku użyłam obierków z pietruszki, marchewki, selera, łodygi z oskubanej pietruszki i koperku, kawałek cebuli, ząbek czosnku i przyprawy jak w przepisie. Jeśli ktoś ma dostęp, to polecam też listek świeżego lubczyku. Świetny recyklingowy rosołek 🙂

    Paulina
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.