Sprawdź konkurs!
/ Przekąska / Ryba po grecku do wspaniałej tradycji

Ryba po grecku do wspaniałej tradycji

Tatiana Jaworska on 21 grudnia 2014 - 13:20 in Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Co roku w ostatnią sobotę przed Wigilią spotykamy się z przyjaciółmi na Naszej Wigilii. Tak już od 1997 roku. Co rok jest nas więcej i więcej.

Zaczynaliśmy jako pary bez dzieci. Później przybywały te dzieci, które mają obecnie po naście lat, zaś ostatnio zaczęły przybywać kolejne. W tym roku doszedł nasz trzymiesięczny synek:-) Razem z nim było szesnaścioro dzieci i podobnie dorosłych…

Obowiązków u każdego z naszych przyjaciół jest coraz więcej, czasu wydaje się coraz mniej, ale najwspanialsze jest to, że rok w rok każdy z nas znajduje czas na “Naszą Wigilię” i z roku na rok z coraz większym wytęsknieniem jej oczekuje – przynajmniej ja 🙂 Dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolędy, jest Mikołaj i wieczerza…

Każdy rodzina przygotowuje jedną potrawę. Zadaniem naszej rodziny jest przygotowanie ryby po grecku. Jest fantastyczna, błyskawicznie znika ze stołu wigilijnego. Może spróbujesz zrobić ją moim sposobem? Może Ci zasmakuje?

Składniki na rybę po grecku do wspaniałej tradycji:

  • 1 kg fileta ulubionej ryby (ja w tym roku wykorzystałam morszczuka atlantyckiego)
  • 2 jajka
  • 6 sporych cebul
  • 10 cm pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól morska do ryby i sól z ziołami do sosu
  • pieprz świeżo zmielony (ja dałam 1 łyżeczkę)
  • 150 g przecieru pomidorowego

Rybę pokrój na 5 cm kawałki, posyp solą morską i odstaw na czas przygotowania sosu. Ryba przed smażeniem powinna mieć temperaturę pokojową, aby szybciej się przesmażyła i dzięki temu zachowała swoją soczystość.

Teraz zrób sos. W garnku zagotuj 2 szklanki wody i wrzuć starte na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj 5 minut.

Ryba po grecku do wspaniałej tradycji

Ryba po grecku do wspaniałej tradycji

Cebulę pokrój w półtalarki, pora w talarki i delikatnie podsmaż na oleju. Przełóż je do garnka z podgotowanymi warzywami. Dodaj sól z ziołami, pieprz i koncentrat, gotuj 5 minut. Konsystencja powinna być lekko płynna.

Ryba po grecku do wspaniałej tradycji

Ryba po grecku do wspaniałej tradycji

Rybę zanurz w roztrzepanych jajkach, panieruj. Panierka dobrze aby była z mąki gryczanej, ale wyjątkowo może być to bułka tarta. Usmaż na oleju. Gorącą rybę poprzekładaj na półmisku sosem, ozdób nacią pietruszki i gotowe. Smacznego!

<strong>Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?</strong> Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

IMG_9245_logo

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ryba po grecku do wspaniałej tradycji
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Comments are disabled
4 Komentarze
  • 21 grudnia 2014

    Ja robię podobnie, tylko używam warzyw mrożonych krojonych w słupki (wygodniej i jakoś mi się tak wizualnie lepiej podobają w rybie po grecku). Też dodajęlistek i ziele i pieprz czarny ziarnisty.

    Ania
    • 22 grudnia 2014

      Dziękuję Aniu za odwiedzenie naszego bloga:-)
      Bardzo fajny pomysł z tymi słupkami – to faktycznie powinno ładnie wyglądać:-) Będę musiała spróbować.

      Tatiana Jaworska
  • 30 grudnia 2014

    Zamiast gotowania warzyw , wrzucam do głębokiej patelni pierwsze twardsze warzywa – marchewka,,pietruszka , seler itd . Używam oczywiście oleju . Po dodaniu koncentratu i przypraw pozostawiam na 10 min pod przykryciem.Wszystkie smaki i aromaty połączą się. Warzywa mają smak smażenia a nie gotowania.

    sotera
    • 3 stycznia 2015

      Sotera, Dziękuję za odwiedzenie naszego bloga.
      Znam ten smak, pycha, też tak kiedyś robiłam. Jednak teraz zasmakowałam w gotowanych warzywach (cebulę nadal podsmażam), może również spróbujesz? 😉

      Tatiana Jaworska

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.