Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Ryż brązowy
Michał Jaworski on 11 września 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Śniadanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Ryż brązowy. W naszej rodzinie ja zwykle wstaję pierwszy. Dzień zaczynam od wypicia dwóch kubków wody z cytryną i przygotowania czegoś na śniadanie dla całej rodziny. Zwykle jadamy ciepłe śniadania bazujące na pełnych ziarnach i płatkach zbożowych. Jednym z takich śniadań jest ryż brązowy z owocami sezonowymi.

Posiłek składający się z ryżu może być bardzo zdrowy i odżywczy, pod jednym warunkiem – że nie jest zrobiony z ryżu białego. Dlaczego? Ryż biały jest ubogim kuzynem ryżu stworzonego przez matkę naturę, kuzynem obdartym z łuski, w której jest zdecydowana większość (ponad 80%) błonnika, minerałów i witamin.

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

W naszej rodzinie ryż brązowy odkryliśmy już kilka lat temu – jest pyszny i bardzo zdrowy. Początkowo podczas jego zjadania wydawał się nam twardy – ja śmiałem się, że chrupie jak kawior. Wystarczy jednak troszkę dłużej go pogotować, albo po ugotowaniu potrzymać 20 min zawiniętego w ręczniku, aby miękkością nie odbiegał od ryżu białego.

Składniki na ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie:

  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 2 szklanki wody
  • garść owoców sezonowych
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego (wegetarianie pomijają)
  • cynamon

Ryż wypłucz w zimnej wodzie. Zalej dwiema szklankami zimnej wody (2 x więcej niż ryżu) i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem  około 20 minut.

Teraz ryż już jest prawie gotowy – jak się spieszysz, to możesz już go jeść. Alternatywnie możesz teraz garnek z ryżem zawinąć w ręcznik, ryż będzie długo utrzymywał temperaturę idealną do spożycia.

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Po wyłożeniu na talerz dodaj ulubione owoce oraz łyżkę lub więcej jogurtu naturalnego. Jogurt możesz przygotować samodzielnie według tego przepisu.

Całość możesz jeszcze posypać cynamonem. Smacznego!

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Ryż brązowy z owocami na bezglutenowe śniadanie

Dlaczego warto spożywać <strong>ryż brązowy?</strong> Dlaczego warto spożywać ryż brązowy?
Bo jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (sodu, krzemu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów). Dzięki łusce (ryż biały jej nie posiada) ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny (wolniej jest trawiony) i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ryż brązowy z owocami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

9 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 Komentarze
  • 1 czerwca 2016

    Jestem w szoku że ryż można jeść na śniadanie ja nie wyobrażam sobie śniadań bez udziału płatków owsianych i mleka.Co do ryżu ,ryż brązowy nie zachęca mnie do jego spożycia jednak uwielbiam ryż paraboliczny gdzieś słyszałam że jest on najzdrowszy zaraz po ryżu brązowym ale nie wiem czy to prawda czy też mit..Jednak ryż brązowy jest najzdrowszy i zawiera najwięcej błonnika może jedząc go na siłę dam radę go polubić .Ryż gotowałam od zagotowania wody 20 min jednak nie był za miękki raczej wydawał się chrupki.Zawsze mam problem z gramaturą ile gram suchego ryżu muszę dać żeby wyszła mi porcja na jedną osobę ??Ryż gotując się pęcznieje i porcja wychodzi większa choć gramatura i kaloryczność jest chyba taka sama..Bardzo proszę o Twoją wypowiedź jakie masz zdanie na ten temat.Bardzo przepraszam za swoje pytania ale bardzo miło poznać mi zdanie i wypowiedzi innych osób zwłaszcza tych którzy preferują zdrową żywność.Pozdrawiam Agnieszka

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 1 czerwca 2016

      Na jedną osobę myślę, że wystarczy 1/3 szklanki suchego ryżu, zalane 2/3 szklanki wody. Do brązowego ryżu zdecydowanie można się przyzwyczaić a nawet go pokochać 🙂 Nasza nastoletnia córka początkowo nie lubiła brązowego ryżu, był nawet okres, że gotowaliśmy na obiad dwa rodzaje ryżu. Jednak po jakimś czasie tak się do niego przyzwyczaiła (brązowego), że teraz jak gdzieś gościnnie zostaniemy poczęstowani białym to ten biały smakuje… no taki jakby wcale nie smakował…
      Jeśli chodzi o jego gramaturę, to rzeczywiście nawet po dokładnym ugotowaniu jest lekko chrupki, czasem żartobliwie mówię, że dzisiaj na obiad mamy “kawior” 🙂
      Aha, ryż brązowy dzięki temu, że jest w łupince nie tylko ma więcej błonnika, ale również całe spektrum składników odżywczych, naprawdę warto go regularnie jadać.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
    • 2 lipca 2016

      Wyelimuj na zawsze mleko, a jeśli już jesz płatki owsianie to staraj się je zalewać wrzątkiem. Ja jem płatki orkiszowe , jaglane, amarantus, komosa ryżowa, poprostu coś innego wyprubować! Mleko migdałowe robię sama.

      Alicja
      Odpowiedz
      • 2 lipca 2016

        Dobrze, że jadasz tak różnorodne zboża, nie ma rutyny i każde z nich w trochę inny sposób odżywia organizm.

        Płatki owsiane od jakiegoś czasu po prostu namaczamy na noc a rano tyko lekko podgrzewamy. W takiej formie mają więcej skrobi opornej (prebiotyk) wspomagającej pracę flory bakteryjnej.

        Michał Jaworski
        Odpowiedz
        • 2 lipca 2016

          Skrobia oporna, ten temat proszę rozwinać, bo na pewno nie wielu to zna. Kiedyś opwiadała
          mi znajoma , że jej mama je chleb po dwóch dniach , nigdy nie swieży! Zaczęłam szukać informacji, teraz gotuję zupy jarzynowe na zapas , smakują lepiej i myśle , że lepiej są przyswajalne. Chlebek kupuję rzadko ale wtedy zjadam do ostatniej kromki.

          Alicja
          Odpowiedz
          • 2 lipca 2016

            Tak, chlebek lepiej jest jadać troszkę czerstwy, właśnie z tego powodu. O skrobi opornej pisałem więcej tutaj

            Michał Jaworski
            Odpowiedz
  • 28 września 2016

    Wybaczcie, ale tak mi się to rzuca w oczy, że nie mogę nie powiedzieć – zamiast “Wypukaj ryż”, lepiej brzmi i poprawniej “Wypłucz ryż”. No bo o co i jak można taki ryż “wypukać” 😉
    Pozdrawiam, Iza 🙂

    Iza
    Odpowiedz
    • 28 września 2016

      Ha ha ha, ale się uśmialiśmy! 🙂 🙂 Dzięki Iza, już poprawione 🙂 Sprawdzamy wpisy, a i tak czasem się coś jeszcze znajdzie, ale ten to hit: Ryż wypukaj w zimnej wodzie – ha ha ha 🙂 Jak coś jeszcze znajdziesz, to nie krępuj się 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 29 września 2016

        To dobrze, że tak zareagowaliście, bo teraz nie należy zwracać uwagi na błędy piszących 😉 Zaraz są obrażania, fochy i wymyślanie od takich i owakich 😉 A cóż ja mogę na to poradzić, że mnie w oczy tak razi? 😉 Takie mam zboczenie 😀 Przy czym zaznaczam, że pisząc w pośpiechu również zdarzają mi się wpadki – szczególnie z telefonu, kiedy nie zwracam uwagi na to, co ten “mądry” słownik mi zmienia 🙂
        Ps. Ja też się uśmiałam przy “pukaniu” 😀 😀 😀

        Iza
        Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.