Sprawdź konkurs!
/ Potrawy wielkanocne / Sałatka z makaronem, łososiem i pomidorami

Sałatka z makaronem, łososiem i pomidorami

Tatiana Jaworska on 3 kwietnia 2015 - 06:00 in Potrawy wielkanocne, Sałatka, Zdrowe odżywianie, Dieta

Sałatki urozmaicają nasz świąteczny stół. Są kolorowe i można się nimi dobrze nasycić, a do tego są zdrowe – pod warunkiem wybrania zdrowych składników 🙂

Ta sałatka jest bardzo praktyczna – można ją przygotować dzień wcześniej – przy okazji pieczenia łososia pod pomarańczami (prosty przepis znajdziesz tu). Łososia piekę o kawałek więcej i odkładam do sałatki.

Składniki na sałatkę z makaronem, łososiem i pomidorami:

  • 20 dag makaronu pełnoziarnistego (gniazda)
  • 15 dag pieczonego łososia (lub innej ryby)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 8 listków bazylii
  • 20 zielonych oliwek
  • sól himalajska
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, nieklarowanego
  • ocet balsamiczny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Makron ugotuj w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę i polej olejem rzepakowym. Gdy przestygnie poukładaj na nim pomidorki pokrojone w ćwiartki, pokrojoną bazylię, oliwki pokrojone w plasterki i rozdrobnionego łososia. Ocet balsamiczny wymieszaj z cytryną oraz czosnkiem i polej sałatkę. Gotowe 🙂

Smacznego!

Sałatka z makaronem, łososiem i pomidorami

Sałatka z makaronem, łososiem i pomidorami

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z makaronem, łososiem i pomidorami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 11 kwietnia 2015

    Można kupić kawałek wędzonego łososia (nie ma znaczenia czy na zimno czy na ciepło). Gotujemy makaron, przyrządzając nasze danie bezpośrednio przez odlaniem makaronu, aby wszystko było ciepłe. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Łososia pokrojonego w cząstki (kwadraty) wrzucamy na rozgrzaną patelnię (na rozgrzane masło), dosłownie na chwilę, zanim się “rozciapie”. W zasadzie na patelni łosoś leży po to, aby się rozgrzał. Wędzony na zimno będzie się lepiej trzymał, nie rozpadnie się tak szybko, a cząstki usmażą. Łososia posypujemy odrobiną kolorowego pieprzu. Zalewamy wszystko śmietanką słodką oraz dodajemy świeży, posiekany koper. To układamy na talerzu, na którym wcześniej wykładamy ugotowany makaron. Bardzo ładnie i apetycznie wygląda na talerzu makaron kokardki, można użyć w trzech smakach/kolorach. Na danie gałązkę świeżego kopru lub naci pietruszki. Gotowe! Całe danie przygotowuje się przez ok. 10-15 minut. Jest bardzo sycące i smaczne. Spróbujcie 🙂

    Justyna
    Odpowiedz
    • 15 kwietnia 2015

      Faktycznie z łososiem wiele ciekawych rzeczy można zrobić 🙂
      Dziękuję za wpis i pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 30 kwietnia 2015

    Faktycznie wyszła pyszna, oliwki i pomidorki to idealne połączenie, polecam!

    Krystyna
    Odpowiedz
    • 1 maja 2015

      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.