Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Sałatki kojarzą się z potrawą na zimno. Ale dlaczego by nie złamać szablonu i nie zjeść sałatki na ciepło? Jest smaczna, pożywna i do tego rozgrzewająca. Spokojnie może być podana jako obiad. A podana na zimno pięknie ozdobi każdy stół.

Składniki na sałatkę z kaszą jaglaną i awokado:

  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 0,5 świeżego ogórka (poza sezonem kawałek białej rzodkwi)
  • 5 suszonych pomidorów z oleju (bez konserwantów)
  • ulubione oliwki (bez konserwantów)
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • po 2 szczypty dobrej soli i pieprzu

Kaszę dokładnie opłucz i ugotuj w szklance wody. Po ugotowaniu delikatnie rozsyp ją widelcem, aby nie zrobiła się papka. Po przestudzeniu (jeśli chcesz sałatkę zjeść na ciepło, nie czekaj aż wystygnie) kaszę delikatnie wymieszaj z sokiem z cytryny, listkami bazylii, przyprawami, oliwkami i pokrojonymi suszonymi pomidorami.

Awokado przekrój na dwie części, pozbądź się pestki, zdejmij skórę. Pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Następnie na przygotowaną kaszę połóż pokrojonego w plasterki ogórka (lub białą rzodkiew), cebulę pokrojoną w pióra i awokado. Nie mieszaj – będzie się ładniej prezentowała, a wymiesza się przy nakładaniu na talerz. Smacznego!

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado

Porcja dla 2-4 osób.

UWAGA!

Sałatka z kaszą jaglaną i awokado doskonale sprawdza się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Od początku byłam pozytywnie nastawiona, zmobilizowana i wiedziałam, że podołam mimo wszystko. Po kursie mam lepsze samopoczucie, ogólnie bardziej zmobilizowałam się w kuchni. Dzięki temu, będę nadal stosowała te przepisy bo bardzo mi odpowiadają oraz smakują. Najbardziej podobało mi się wideo na żywo na fb, można było "porozmawiać" zadawać pytania oraz grupa wsparcia, fajni ludzie z którymi można było powymieniać się spostrzeżeniami oraz wątpliwościami. Fajne tez było to że nie było podanego całego planu posiłków tylko każdego dnia trzeba było czekać, to bardziej mobilizuje. Cieszę się, że zrobiłam oczyszczanie 🙂

Marta Wik

Dlaczego warto jeść <strong>awokado</strong>? Dlaczego warto jeść awokado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dlaczego warto spożywać <strong>kaszę jaglaną</strong>? Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z kaszą jaglaną i awokado
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 19 czerwca 2017

    A ja mam problem z awokado. Po zjedzeniu nawet malej ilosci dostaje silnego bolu brzucha. Podobnie mam z bananami.
    Kiedys tego problemu nie mialem a teraz za kazdym razem. Z czego to moze sie brac? Jak sie tego pozbyc?

    Wojtek
    Odpowiedz
    • 20 czerwca 2017

      Wojtek, avocado, banany i inne owoce egzotyczne zanim do nas dotrą przebywają długą drogę w kontenerach, gdzie dojrzewają. Są w tym okresie traktowane różnymi specyfikami, wspomagającymi ten proces. Być może pojawiła Ci się alergia na te dodatki. A próbowałeś z ekologicznymi bananami i awokado?

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.