Sałatka ze szparagami

Sezon na szparagi trwa od początku maja do połowy lipca. Warto ten czas wykorzystać na jedzenie ich w każdej postaci. Dziś na surowo – w postnej (bo bez tłuszczu) sałatce ze szparagami.

Składniki na sałatkę ze szparagami:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 100 gr pomidorów koktajlowych
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 szczypty zdrowej soli (ja dałam himalajską)
  • łyżeczka ulubionych ziół (bez dodatków), ja dałam zioła greckie

Sałatka ze szparagami – przygotowanie

Wszystkie warzywa umyć, zdrewniałe końcówki szparagów obciąć. Szparagi pokroić na kawałki długości około 4 cm.

Pomidory pokroić według uznania. Na talerzu warstwami ułożyć: pokrojone szparagipomidory koktajlowe, liście szpinaku.

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z cytryną. Polać tym sałatkę, posypać ziołami i gotowe.

Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

Zanim kupiłam kurs obawiałam się braku rzetelnych i pełnych informacji, oraz dostatecznej "opieki" nad każdym z "kursantów". Nic z tych rzeczy, informacje były podawane z dostatecznym wyprzedzeniem a wszystko było przemyślane. Do tego prowadzenie "za rączkę" do celu, gotowość pomocy w każdej chwili, super atmosfera, życzliwość i grupa wsparcia. Dzięki temu kursowi czuję siłę, pewność siebie, że można dać radę (pod opiekuńczymi skrzydłami mentorów). Mam też kilka kilogramów mniej, wiarę i lepsze samopoczucie. Najbardziej podobała mi się staranność i drobiazgowość kursu. Polecam ten kurs bo jesteście profesjonalistami. Wasze kursy są przemyślane i dopracowane. Wielu osobom brakuje mentora i osoby kontrolującej postępy i realizację programu. Przejrzyste wskazówki i dyskretne, konkretne merytoryczne wsparcie są nieocenione. Czekam na kolejne programy:) 

Iwona Fijołek

Dlaczego warto jeść szparagi?
 Szparagi jako nieliczne z roślin zawierają wszystkie niezbędne egzogenne aminokwasy. Oprócz białka zawierają ogrom odżywczych mikroelementów: magnez, fosfor, sód, żelazo, oraz witaminy z grupy B, C, E, K. Jak każde warzywo zawierają również błonnik, który działa oczyszczająco. Szparagi mają również inulinę (probiotyk), który jest doskonałą pożywką dla naszego cennego mikrobiomu (bakterii jelitowych).

Zielone, są bardziej wartościowe 🙂

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

“5 kluczowych zasad oczyszczania

warzywno-owocowego”

 

Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka ze szparagami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania