Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Schab z morelami i migdałami

Schab z morelami i migdałami

Tatiana Jaworska on 23 grudnia 2014 - 23:25 in Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Suszone morele z nutą migdałową idealnie komponują się ze smakiem pieczeni wieprzowej. Bogactwo żywych kolorów i owalne płatki nadają wytworności – pomysł na świąteczne danie.

Składniki na schab z morelami i migdałami:suszone morele

  • 1 kg schabu
  • 25 dkg suszonych moreli
  • sól morska
  • rozmaryn
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej

Schab umyj dokładnie pod bieżącą wodą, wrzuć na 10 sekund do wrzątku. Po wyjęciu przypraw solą i rozmarynem.

Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub włóż suszone morele i schab (kilkanaście moreli pod schabem i kilka na nim). Taki sposób pieczenia nie wysusza mięsa i nie ma potrzeby co parę minut podlewać go wodą.

Piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij pieczeń i morele z rękawa, zaś wywar przelej do rondla. Połowę moreli zmiażdż widelcem i posmaruj nią pieczeń oraz obsyp płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wywaru i piecz jeszcze 5 minut.

Z uzyskanego podczas pieczenia wywaru zrób sos: zagotuj wywar i dodaj mączkę ziemniaczaną wymieszaną z ćwiartką szklanki wody i zagotuj. Wrzuć resztę moreli i sos do pieczeni gotowy.

IMG_7931_logo

Z tej pieczeni uzyskasz 7 porcji. Świetnie pasuje z fasolką szparagową ugotowaną na parze i kaszą jęczmienną.

A może Ty masz jeszcze jakieś ciekawy przepis na danie z wykorzystaniem mięsa i moreli? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Schab z morelami i migdałami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 29 grudnia 2014

    A ja z jednej strony daję morelę, a z drugiej śliwkę i mam dwa w jednym. Wypróbuję jeszcze tylko z dodatkiem płatków migdałowych.

    Urszula
    Odpowiedz
  • 26 lutego 2017

    Zrobiłam jak w przepisie i spaliły mi sie morele. Wywaru nie było wcale

    Netka
    Odpowiedz
    • 28 lutego 2017

      A naczynie było przykryte?

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 5 marca 2017

        Nie. Schab był w rękawie

        Netka
        Odpowiedz
        • 5 marca 2017

          Wiesz Netka, my wszelkie mięsa pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Trudno stwierdzić jak duża jest różnica między naczyniem, a rękawem. Do tego dochodzi jeszcze efektywność pieczenia piekarnika. Może spróbuj następnym razem upiec w przykrytym naczyniu i podlej 100-200 ml wody.

          Michał Jaworski
          Odpowiedz
          • 16 marca 2017

            Super!!!
            Spróbuje, bo generalnie bo smak był super.
            pozdrawiam
            Aneta

            Netka
            Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.