Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Soczewica z pomidorami na przekąskę

Soczewica z pomidorami na przekąskę

Michał Jaworski on 29 kwietnia 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Są takie dania, które ma się ochotę robić wyjątkowo często. Bo smakują wybornie, bo wyglądają apetycznie, bo robi się je ze składników dostępnych pod ręką i wreszcie, bo ich zrobienie zajmuje maksymalnie 15 minut. Właśnie takim daniem jest soczewica z pomidorami.

Pomysł przyrządzenia tego dania podsunęła mi jedna z czytelniczek naszego bloga. Opublikowaliśmy akurat przepis na placki gryczane i okazało się, że komponują się one wyśmienicie również z farszem z czerwonej soczewicy z pomidorami. Rzeczywiście soczewicę z pomidorami robi się bardzo szybko, łatwo i można przy tym puścić wodze wyobraźni i doprawić ją według własnych upodobań kulinarnych.

soczewica z pomidorami

Składniki na soczewicę z pomidorami:

  • 1 duża cebula
  • 3 lub 4 ząbki czosnku – zależy jak bardzo go lubisz
  • 5 pomidorów średniej wielkości
  • pół łyżeczki masła klarowanego, albo innego dobrego tłuszczu
  • 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka dobrej soli
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • kilka liści świeżej bazylii
  • opcjonalnie
    • pół łyżeczki cynamonu
    • odrobina pieprzu

W garnku z grubym dnem lekko rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. Mieszając czekamy aż się delikatnie poddusi (zeszkli) i dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę pomidory i wodę. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Krojąc cebulę w pióra (zamiast kostkę) dużo łatwiej jest ją mieszać i dusić bez ryzyka przypalenia jakiegoś “zawieruszonego” kawałeczka (wtedy jest gorzka).

Na koniec dodajemy sól, posiekane zioła i ewentualnie opcjonalne przyprawy. Niektórzy do tego dania dodają również cynamon, jednak nam bez niego danie bardziej smakuje.

Soczewicę z pomidorami podawać można właśnie z plackami gryczanymi, sałatą lub pieczywem pełnoziarnistym. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.

Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.

soczewica z pomidorami

soczewica z pomidorami

Dlaczego warto jeść <strong>soczewicę</strong>? Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Soczewica z pomidorami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 29 kwietnia 2016

    Pasta wygląda apetycznie 🙂 Nie znalazłam jednak informacji, w jakiej postaci i w którym momencie dodajemy pomidory.
    Pozdrawiam!

    Kasia
    Odpowiedz
    • 29 kwietnia 2016

      Rzeczywiście, przepis jest tak prosty, że aż zapomniałem napisać o pomidorach 🙂 Przepis już uzupełniłem.
      Dziękuję Kasiu o zwrócenie na to uwagi i witam na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 29 kwietnia 2016

        Domyślałam się momentu dodania pomidorów, ale wolałam się upewnić 🙂
        Bloga czytuję już od pewnego czasu i znajduję tu wiele cennych informacji. Dziękuję za Wasz ogrom pracy 🙂

        Kasia
        Odpowiedz
  • 16 maja 2016

    Zrobione, polubione, zszamane na liściach pekinki ?

    Ewelina
    Odpowiedz
  • 27 października 2016

    A soczewicę dajemy surową czy ugotowaną wcześniej?

    Iwona
    Odpowiedz
    • 27 października 2016

      Surową. Uzupełniłem we wpisie, aby inni nie mieli wątpliwości 🙂 Dziękuję 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 3 maja 2017

    Super przepis. Musiałem dać mniejsze proporcje bo robiłem to dla jednej osoby. Zjadłem razem z kaszą jaglaną. Dla mnie super.

    Tomasz
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.