Sprawdź konkurs!
/ Artykuł / Jakiej soli używać?

Jakiej soli używać?

Michał Jaworski on 12 stycznia 2015 - 09:12 in Artykuł, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Jakiej soli używać? W ostatnich latach z roku na rok nasila się istna nagonka dotycząca nadmiernego używania soli. Sól jest wskazywana jako jedna z głównych przyczyn współczesnych chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie, problemy układu krwionośnego. Czy słusznie?

Osoby i instytucje dziarsko podpierające swoje oskarżenia wynikami różnorakich badań zapominają wspomnieć, że te badania dotyczą wpływu białej, rafinowanej, oczyszczonej – biednej kuzynki prawdziwej soli, którą ludzie spożywają od setek lat.

Z solą jest podobnie jak z substancjami słodzącymi, o których pisałem w artykule, który znajdziesz tu – ludziom przestała smakować w naturalnej postaci, więc postanowilioczyścić. Rafinacja – oczyszczanie soli ze wszystkich pozostałych (ponad 60ciu) korzystnych dla człowieka minerałów, pozostawia jedynie czysty chlorek sodu z dodatkiem substancji antyzbrylających. Coś takiego faktycznie nie może służyć zdrowemu odżywianiu!

Organizm człowieka podświadomie dąży do samoregulacji – jeżeli spożywasz sól oczyszczoną (pozbawioną naturalnych mikroelementów), to Twój umysł wręcz domaga się ich dostarczenia reagując  zwiększonym apetytem na słone. Takie dodatnie zabójcze sprzężenie zwrotne!

Po co właściwie nam sól?

Też pytanie! Do solenia naturalnie, aby jedzonko lepiej smakowało! Ale czy tylko? Otóż nie! Dostarczanie odpowiedniej ilości naturalnej nieoczyszczonej soli jest bardzo ważne dla zdrowego odżywiania.

Sól odpowiada za gospodarkę sodowo-potasową (utrzymanie odpowiedniej kwasowości) naszego organizmu. Większość potraw, które spożywamy (mięso, zboża, niektóre warzywa, rośliny strączkowe) mają przewagę potasu (zakwaszają organizm).

Obecność soli (chlorek sodu), która ma działanie alkalizujące równoważy potas i ułatwia utrzymanie obojętnego odczynu naszej krwi. Teraz już wiesz, dlaczego mięso najlepiej smakuje z solą 🙂

Ułatwia trawienie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz przeciwdziała toksynom w naszym organizmie, ułatwia ich usuwanie i łagodzi skutki ich obecności. Ponadto wspomaga pracę nerek, które dzięki niej lepiej regulują przepływy płynów w organizmie.

Na koniec – ułatwia koncentrację i wspiera procesy myślowe. Jedna z metafor mówi, że krystaliczna natura soli przekłada się na przejrzystość myśli jej użytkownika.

Jakiej soli używać

Jakiej soli używać

Gdzie znaleźć najzdrowszą sól?

Wszelka naturalna sól dostępna na ziemni powstała na dnie oceanów. Starożytne suche pokłady wskazują nam, gdzie kiedyś były morza. W soli kamiennej wydobywanej z ziemni brakuje części minerałów pierwotnych początkowo znajdujących się w soli morskiej, ponieważ przez tysiąclecia były one wypłukiwane przez deszcze. Dodatkowo w międzyczasie wniknęły do niej rozmaite inne minerały, znajdujące się w podłożu bezpośrednio sąsiadującym z pokładami soli kamiennej.

Skład mineralny soli morskiej jest najbardziej zbliżony do profilu krwi człowieka, stąd sól morska wydaje się najbardziej odpowiednia.  Z drugiej strony systematycznie postępujący proces zanieczyszczenia mórz i oceanów bezpośrednio przekłada się na ilość zanieczyszczeń znajdujących się w soli pozyskiwanej z wody morskiej.

Czy jest gdzieś źródło soli kamiennej, która pozostała nietknięta przez wody opadowe w ostatnich kilku tysiącach lat? Owszem, w najwyższych górach Ziemi – Himalajach. Powstała jeszcze w okresie, gdy atmosfera i wody oceanów były krystalicznie czyste i przetrwała w suchych warunkach do dnia dzisiejszego – sól himalajska.

Jakiej soli używać – sól himalajska

Jak już napisałem przed tysiącami lat została jakby zamknięta w kapsule (lodowiec) i przetrwała w nienaruszonej formie do dnia dzisiejszego. Oprócz chlorku sodu, który stanowi 85% jej składu zawiera 15% innych cennych minerałów takich jak jod, magnez, cynk, żelazo i wapń – nie wymaga dodatkowego jodowania!

Ze względu na dużą domieszkę naturalnych minerałów (w tym żelazo) ma charakterystyczny różowy kolor. W handlu dostępna jest w młynku z dość dużymi kryształkami, jak również o mniejszych kryształkach, które można wsypać do solniczki.

Jakiej soli używać

Jakiej soli używać

Jakiej soli używać- podsumowanie

Solić można, ale trzeba to robić z głową. Przede wszystkim należy wyrzucić białe zmieszane z antyzbrylaczami podróbki soli – do kosza z nimi!

Godne polecenia są sole kamienne (używam do kiszenia kapusty, ogórków i innych przetworów), morskie (składem minerałów najbardziej zbliżone do profilu krwi człowieka), a najbardziej sól himalajska.

Ponadto nasza wewnętrzna potrzeba solenia często może wynikać z faktu, że spożywając wysoce przetworzoną żywność przywykliśmy do przesolonych potraw. Wystarczy przez kilka tygodni wyeliminować takie produkty z diety i okaże się, że większość warzyw i zbóż (szczególnie te gotowane na parze) smakują doskonale bez dodatku jakiejkolwiek soli! Dopiero wtedy czujesz ich prawdziwy smak!

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 8 maja 2015

    Tak, potwierdzam sól himalajska jest najzdrowszą z dostępnych soli. Sama jej używam od dłuższego czasu.
    Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, warto dodać ją do wody niegazowanej i pić małymi łykami.
    🙂 pozdrawiam

    Aneta
    Odpowiedz
    • 8 maja 2015

      Tak, pamiętam że nasz kierowca w Indiach w upalne dni pijał szklankę wody z solą.
      Dziękuję Aneto za odwiedzenie bloga 🙂
      Pozdrawiam i zapraszam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 29 sierpnia 2015

    Witam
    Jakiej soli himalajskiej Pastwo używacie? Dziś kupiłem taką drobną o różowym zabarwieniu firmy Sole Świata ale zastanawiam się czy jest dobra. W Internecie piszą, że różowy odcień świadczy o obecności fluoru. Czy to prawda?
    Czy orientujecie się Państwo, dlaczego na opakowaniach soli nie są podawane związki składowe tak jak w wodach butelkowych?

    Jarosław Kępka
    Odpowiedz
    • 1 września 2015

      Witaj Jarosławie na naszym blogu! Jeżeli nie masz nic przeciwko, to preferujemy bezpośrednią formę – bez „Państwa” 🙂

      My najczęściej używamy soli z Bogutyn Młyn. Kupujemy ją w sklepie eko. Różowe zabarwienie soli himalajskiej faktycznie pochodzi od zawartych w niej minerałów. Nie chodzi jednak tylko o fluor, w soli himalajskiej jest kilkadziesiąt różnych minerałów, bardzo potrzebnych naszemu organizmowi (w tym fluor).
      Trudno mi powiedzieć, dlaczego na ich opakowaniach nie ma składu. Być może chodzi o ilość dostępnego asortymentu. Wystarczy wejść do marketu, jest tam cały regał wód butelkowych pochodzących z różnych źródeł, stąd różny skład, który niektórzy biorą pod uwagę wybierając wodę. W przeciwieństwie do wody zaś oryginalna sól himalajska jest jedna – pochodzi ze wschodniego pasma gór Himalajów.

      Pozdrawiam,

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 9 września 2016

    Witam, ostatnio słuchałem audycji w Radio Katowice (nie pamiętam nazwy audycji, jednak jest dostępny zapis audio) na temat soli, gdzie między innymi poruszony był problem jakiej najlepiej używać. Większość tez pokrywa się z powyższym artykułem. Jednak zastanawia mnie jedno – dlaczego używać bardzo, bardzo drogiej soli himalajskiej, skoro mamy polską sól kamienną kłodawską, powstałą w podobnym okresie, o podobnym składzie. Mam na myśli oczywiście jej wersję bez antyzbrylaczy i innych wynalazków, tą w zielonym opakowaniu. W związku z tym mam pytanie czy sól kłodawska nadaje się do używania codziennego i czy może być zamiennikiem himalajskiej? Czy ogólnie sole kamienne można codziennie używać? Jakie są różnice miedzy kłodawską a himalajską?
    Pozdrawiam.

    pit_t
    Odpowiedz
    • 9 września 2016

      Dziękuję za komentarz i witam na naszym blogu! 🙂 Tak, sól kamienną (bez antyzbrylaczy i innych dodatków – czytać skład) można używać codziennie i jest ona doskonałym zamiennikiem soli himalajskiej. W takiej soli oprócz soli jako takiej jest wiele potrzebnych naszemu organizmowi minerałów. To właśnie one nadają np. soli himalajskiej jej charakterystyczny różowawy kolor. Oczywiście sól kłodawska również zawiera minerały (troszkę inny skład) i w naszej kuchni używamy ją wymiennie z solą himalajską. Tę drugą czasem kupujemy bo pomimo rzeczywiście wyższej ceny aż tak dużo się jej nie zużywa, więc czasem można zaszaleć 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.