Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Tatiana Jaworska on 26 listopada 2014 - 20:38 in Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Czy wiesz dlaczego potrzebne Ci ugotowane pomidory? Są Ci potrzebne, ponieważ zawierają w sobie łatwo przyswajalny likopen. Ten w ugotowanych pomidorach przyswaja się dużo lepiej niż ten z surowych. Ale czym jest likopen?

<strong>Likopen</strong> Likopen

Jest to silny przeciwutleniacz, który działa przeciwnowotworowo i chroni Ciebie przed takimi problemami jak zawał serca, wylew, cukrzyca. Wspomaga również funkcjonowanie gruczołu krokowego.

W moim domu likopen znajduje się w ketchupie oraz sosie pomidorowym, które sama przyrządzam. Do tych smakołyków daję zdrowe pomidory i inne warzywa (przepis poniżej), nie ma tam zaś barwnika – dlatego kolor nie jest aż tak intensywny.

Gorąco namawiam i Ciebie do zrobienia takich specjałów. Przepis na ketchup niedługo zamieszczę.

A tymczasem zróbmy sos pomidorowy, taki jakby bolognese, tyle, że wg mojej receptury, czyli tatianese;-) Może akurat i Tobie posmakuje. Jest zdrowy i pożywny. Spożywając go z makaronem pełnoziarnistym, jestem najedzona przez kilka godzin:-)

Składniki na fantastyczny sos do spaghetti:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały por
  • szczypta soli himalajskiej, pieprzu
  • po kilka listków lubczyku i bazylii lub oregano
  • 20 dkg zmielonej karkówki

Na początek pomidory obierz ze skórki. Moim sposobem jest całkiem szybko: zagotowuję wodę w garnku, nacinam skórkę pomidorom, wrzucam do wrzątku tyle, ile się zmieści, wyławiam po minucie i obieram ze skórki. Jeśli masz lepszy sposób, podziel się nim ze mną – zawsze dobrze nauczyć się czegoś nowego, co usprawni mi pracę:-)

Następnie zacznij gotować pomidory. Im dłużej się gotują, tym lepiej – więcej likopenu się wytworzy. Po godzinie wrzuć pozostałe warzywa i gotuj do miękkości. Gdy sos przestygnie zblenduj go. Jeśli nie masz blendera możesz warzywa przed gotowaniem zetrzeć na tarce o małych oczkach, a pora pokroić w talarki. Taki sos będzie miał po prostu inną konsystencję.

Zmieloną karkówkę delikatnie podsmaż i połącz z sosem. Pogotuj 5 minut i gotowe. Podawaj z makaronem pełnoziarnistym. Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

Czy już robiłeś takie lub podobny sos? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sos pomidorowy do spaghetti
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 1 sierpnia 2016

    zdecydowanie wybralabym mielonego indyka lub kurczaka, tylko nie karkówkę 🙁

    Katarzyna Ekiert
    Odpowiedz
    • 2 sierpnia 2016

      Kasiu, pewnie, że tak. Indyk i kurczak smakują rewelacyjnie i do tego jeśli ekologiczne, są nawet zdrowsze 🙂 Możesz ich nawet nie mielić tylko drobno posiekać nożem – odpada mycie maszynki.
      Witaj na naszym blogu! 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.