Surówka z czerwonej kapusty

Surówkę z czerwonej kapusty zwykle robi się poprzez sparzenie jej liści. Nie przepadam za sparzoną czerwoną kapustą, dlatego długo taka surówka mi najzwyczajniej w świecie nie smakowała. Przełomem okazało się odkrycie innego sposobu na jej zmiękczanie – wystarczy na godzinę przed podaniem drobno ją pokroić i wygnieść z dodatkiem soli i cebulki

Puści trochę soku i stanie się miękka, bez parzenia!

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

Kapusta czerwona, królowa roślin krzyżowych to bardzo zdrowe warzywo. W swoim składzie zawiera siarkę, podczas miażdżenia jej struktury siarka zamienia się w izocyjaniany – związki o silnym działaniu antynowotworowym. Więcej o wspaniałych właściwościach warzyw krzyżowych przeczytasz w artykule Jak wzmocnić odporność?

Do drobnego krojenia kapusty czerwonej używam robota kuchennego z przystawką do szatkowania warzyw. Do pokrojonej kapusty dodaję trochę soli himalajskiej, drobno pokrojoną cebulkę i wygniatam przez około 5 minut. Potem zostawiam to na minimum 30 minut, aby puściła sok i zmiękła.

Przed podaniem zaprawiam ją jogurtem naturalnym z łyżką musztardy i miodu – pycha!

Źródła informacji

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.