Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie. Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Tym wpisem chcę zacząć cykl potraw świątecznych. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy obchodzą święta, ale taki barszcz to nie tylko potrawa świąteczna, jak wskazuje tytuł 😉 Taki barszcz to bardzo zdrowa zupa na co dzień. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób i to jest najpiękniejsze!

Składniki na zakwas do barszczu czerwonego:

  • 80 dag czerwonych buraków
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli kamiennej


IMG_8491_logo

Składniki na barszcz czerwony na zakwasie:

  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 40 g suszonych grzybów (dla małego dziecka 100 g pieczarek)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 por
  • pół selera
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu (dla małego dziecka pominąć)
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1 łyżeczki soli kamiennej
  • zakwas z buraków
  • sok z cytryny

Zaczynam od zakwasu

Zagotowuję wodę i rozpuszczam w niej sól. Buraki obieram i kroję na cząstki. Wkładam do czystego naczynia kamionkowego (może być szklany słój).

IMG_8524_logo

Dodaję kminek i czosnek. Zalewam je powoli wrzącą wodą uważając, aby naczynie nie pękło. Odstawiam pod przykryciem na 5-6 dni w miejsce, gdzie jest temperatura między 18-22 stC. Codziennie mieszam zakwas wyparzonym widelcem, aby buraki z wierzchu znalazły się na dole naczynia. Jeśli buraki wystają ponad powierzchnię wody, przykrywam je spodeczkiem i przygniatam kamieniem.

IMG_8529_logo

I to wszystko. Po trzech, pięciu dniach fermentacja powinna być już widoczna, pojawią się maleńkie pęcherzyki i będzie czuć przyjemny winno-octowy zapach. (to zdanie przepisałam z wpisu Michała na temat zakwasu, który robił na upały :-))

Barszcz czerwony na zakwasie

Po 5-7 dniach zakwas jest gotowy. Przelewam do słoika i pozostawiam w lodówce, aby czekał na Wigilię. Może tak stać kilka tygodni.

Taki zakwas jest nie tylko wyjątkowy zdrowy, ale również bardzo smaczny do bezpośredniego spożycia. Nalewam do szklaneczek i na zdrowie 🙂

Mój czternastomiesięczny synek jest nim zachwycony!

A teraz przygotowanie barszczu

Zaczynam od namoczenia grzybów (około 10 minut) i wypłukania ich.

My lubimy intensywny barszcz dlatego zagotowuję 1 litr wody (tyle mam zakwasu) i wrzucam tam liść laurowy, po tym grzyby, marchewkę, pietruszkę. Zagotowuję.

Następnie dodaję cebulę, por, seler, ziele angielskie, pieprz. Gotuję 20 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, solę do smaku i zagotowuję.

Po kilku minutach, wyłączam gaz i przecedzam wywar, aby był klarowny. Dodaję zakwas, doprawiam sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną cukru nierafinowanego. Podgrzewam, ale nie zagotowuję, aby barszcz nie zmienił koloru na brunatny.

Gotowe. Wychodzą 2 litry barszczu. Proste, prawda? 🙂 Podaję go z pełnoziarnistymi uszkami (przepis na nie znajdziesz tu).

 Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz jest wyśmienity!

Smacznego!

Ale dlaczego właściwie barszcz jest taki zdrowy?

Dlatego, że jest przygotowany na zakwasie, a ten z kolei, jak każda kiszonka ma w sobie witaminę C i z grupy B, które zwiększają przyswajalność żelaza zawartego w burakach. Kwas foliowy, kwas mlekowy (działający na florę bakteryjną jelit), wapń, magnez i potas. Co to wszystko oznacza? To oznacza, że zakwas wzmacnia nasz układ odpornościowy, kości, wpływa pozytywnie na układ nerwowy i krwionośny.

Więcej o kiszonkach posłuchasz w podcaście “Jak kisić warzywa i owoce”, do czego gorąco zachęcam. 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
Nazwa przepisu
Świąteczny barszcz na zakwasie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania