Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Michał Jaworski on 8 kwietnia 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Przygotowujesz wystawne przyjęcie albo po prostu masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego. Szukasz jednak czegoś co jest słodkie, apetycznie wyglądające a przy tym zdrowe i odżywcze. Jak to wszystko pogodzić? Zrób torciki gryczane z czekoladą i wiśniami – wyglądają i smakują obłędnie.

Na pomysł przygotowania torcików gryczanych wpadłem przeglądając naszego bloga. W moje oko wpadł przepis przygotowany niedawno przez Tatianę, był to przepis na podpłomyki gryczane. A gdyby tak wykonać je w neutralnym smaku, bez dodatkowych przypraw i przełożyć kremem z awokado i konfitury wiśniowej? Jak pomyślałem tak zrobiłem i to był strzał w dziesiątkę!

IMG_1116_logo

Składniki na torciki gryczane z czekoladą i wiśniami:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 awokado
  • 1 duży banan lub 10 daktyli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (można zastąpić zwykłym)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki karobu (można zamienić na kakao)
  • 1 słoik konfitury wiśniowej
  • kilka świeżych lub mrożonych wiśni do dekoracji

Kaszę gryczaną zalać wodą i zostawić na kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odlać na sicie i wypłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do blendera i zalać świeżą wodą tak, aby poziom wody był 2 centymetry wyżej niż poziom kaszy. Zblendować.

Placuszki gryczane smażyć bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni do smażenia naleśników. Ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana, wtedy ciasto gryczane po podsuszeniu dobrze od niej odchodzi.

Ja podczas jednego pieczenia robiłem po 3 placuszki o średnicy około 8-10 cm. Smażymy oczywiście z obydwu stron, tak jak zwykłe naleśniki. Upieczone placuszki gryczane odstawiamy do wystygnięcia i w tym czasie robimy krem czekoladowy z awokado.

Do blendera wrzucamy: obrane awokado, obranego banana lub daktyle, kakao, karob, sok z cytryny i mleko. Blendujemy kilka minut, aż otrzymamy jednolitą masę.

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Na małych talerzykach układamy warstwami: placuszek gryczany, konfitura wiśniowa, placuszek gryczany, krem czekoladowy itd. Ja do jednego torcika gryczanego użyłem 8 placuszków.

Na koniec ozdabiamy wiśniami i posypujemy delikatnie cynamonem.

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami

Z podanych składników wychodzą cztery torciki gryczane, idealne na deser dla czterech osób.

<strong>Dlaczego</strong> warto jeść kaszę gryczaną? Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie wzmacnia kości. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnik, białko, kwas foliowy, witaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor, węglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności.

A dlaczego warto jeść <strong>avocado</strong>? A dlaczego warto jeść avocado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Torciki gryczane z czekoladą i wiśniami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 8 kwietnia 2016

    Michał czy mam rozumieć,
    że placki smaży się z samej kaszy?

    Barbara
    Odpowiedz
    • 8 kwietnia 2016

      Tak, wiem, że początkowo brzmi to mało realnie… Jak to będzie smakować, czy nie będą przywierać, czy nie będą się rozpadać przy przewracaniu itd. Naprawdę smaży się je bardzo łatwo (szczególnie takie małe torciki), mają dość neutralny (z nutą gryki) smak i świetnie nadają się na takie torciki. Polecam! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 8 kwietnia 2016

        Chciałam się tylko upewnić,
        więc zalewam kaszę wodą
        i wieczorem smażę.

        Barbara
        Odpowiedz
  • 8 kwietnia 2016

    Jaaaa 🙂 Wyglądają obłędnie. Jak tylko skończę wiosenny detoks, biorę się za ich przygotowanie. Masa z awokado z kakao, w połączeniu z wiśniami musi smakować obłędnie 🙂 Dzięki za przepis!

    Beata
    Odpowiedz
    • 9 kwietnia 2016

      Zrobiłam i ja.
      Dopiero jak zniknęły z talerza pomyślałam o fotce,
      Następnym razem.
      Nie robiłam torciku tylko zjedliśmy z mężem jako pojedyncze
      placuszki posmarowane kremem do południowej kawy.
      Krem obłędny. Muszę poeksperymentować i następnym razem
      zrobię nieco inny tzn z twarogu, kakao, banana i jabłka.
      Zobaczę co wyjdzie.
      A wiem, że dostanę burę od Ciebie Michał,
      ale następnym razem usmażę placki z mąki gryczanej.

      Barbara
      Odpowiedz
      • 10 kwietnia 2016

        Cieszę się, że smakowało. “Nikomu nie mów”, ale my czasem też robimy gryczane naleśniki bezpośrednio z mąki gryczanej, nie ma w tym nic złego – tak długo jak to jest mąka z pełnego przemiału. Robienie ich bezpośrednio z kaszy ma tą zaletę, że w “typowym domu” częściej w kuchni jest kasza niż mąka gryczana, dlatego tak podałem w przepisie 🙂

        Michał Jaworski
        Odpowiedz
  • 10 kwietnia 2016

    Wyglądają pysznie 🙂 I nawet ekran komputera pachnie. Piękne zdjęcia działają na zmysły.

    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.