Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Truskawkowy pudding chia

Truskawkowy pudding chia

Michał Jaworski on 15 czerwca 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

W naszej kuchni rzadko używamy nasion chia, równie dobrym źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3  i OMEGA-6 jest nasze rodzime siemię lniane. Jednak do truskawkowego puddingu chia pasuje doskonale. Uwielbiam to, w jaki sposób delikatnie chrupie między zębami 🙂

Przygotowanie truskawkowego puddingu chia nie wymaga dużo pracy, za to więcej cierpliwości. Dlaczego? Bo już przygotowany do zjedzenia deser musi jeszcze kilka godzin przeczekać w lodówce – a to jest najtrudniejsze! 🙂

Składniki na truskawkowy pudding chia:

  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki syropu daktylowego, miodu lub innego zdrowego słodzika
  • 4 łyżki nasion chia
  • 10 migdałów
  • liście mięty do ozdoby
Truskawkowy pudding chia

Truskawkowy pudding chia

Truskawkowy pudding chia – przygotowanie

Truskawki myjemy, osączamy i pozbywamy się zielonych ogonków. W blenderze kielichowym lub ręcznym miksujemy już posłodzone truskawki. Dodajemy nasiona chia, wlewamy do pucharków, posypujemy posiekanymi migdałami i ozdabiamy listkiem mięty.

Na koniec najtrudniejsze, wstawiamy prawie gotowy deser do lodówki i czekamy kilka godzin, aby nasiona chia zmiękły i napęczniały.

Pomimo tego, że to trudne, uwierz mi, warto poczekać! 🙂

Truskawkowy pudding chia

Truskawkowy pudding chia

Truskawkowy pudding chia

Truskawkowy pudding chia

A dlaczego warto spożywać <strong>truskawki</strong>? A dlaczego warto spożywać truskawki?

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i foto składniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki zaś są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej odżywcze są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Truskawkowy pudding chia
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 21 czerwca 2016

    Zrobiłam, polecam ☺ pyszny

    Ewelina
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.