Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wakacyjny karczoch

Wakacyjny karczoch

Karczoch
Tatiana Jaworska on 10 sierpnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Przepis na karczoch. Wakacje to nie tylko czas zwiedzania, plażowania, leniuchowania i nadrabiania zaległości w czytaniu. Nie ma lekcji do sprawdzania, dzieci bawią się z najmłodszym smykiem, a moja lektura na te wakacje to “Wędrowny czeladnik” George Sand. Świetna książka.

Ale nie tylko czytaniem człowiek żyje 😉 Dla mnie jest to również bardzo dobra chwila na eksperymenty w kuchni. Będąc na targu uśmiechnął się do mnie dorodny karczoch. Taki karczoch to dość wyjątkowe w urodzie warzywo. Na dodatek ma mało kalorii, a w zamian dużo błonnika, antyoksydantów, czyli chroni nas przed chorobami.

Junior też może już jeść karczochy, dlatego postanowiłam pobawić się w kuchni zanim pójdziemy na plażę. Praca nad nim to bardziej zabawa w odcinanie końcówek liści i pozbywanie się włosów. Fajnie się też wygryza pyszny miąższ z liści.

Składniki na wakacyjny karczoch:

  • 1 karczoch
  • połówka cytryny

Składniki na sos:

Karczoch

Karczoch

Karczoch umyć i odciąć końcówki liści oraz łodygę. Końcówki liści posmarować sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ułożyć karczocha w naczyniu do gotowania na parze lub wstawić do garnka z minimalną ilością wody, aby w niej nie pływał. Gotować około 20 minut.

Karczoch

Karczoch

Karczoch

Karczoch

W tym czasie przyrządzić sos mieszając wszystkie składniki i wstawić do lodówki, aby się schłodził.

Po ugotowaniu przekroić karczocha na pół, oderwać liście i pozbyć się włosów.

Karczoch

Karczoch

Pod włosami ukryte jest serce karczocha, które jest pyszne. My również lubimy wyjadać miąższ z liści. Zagarniamy wtedy sos jogurtowy na liście i wygryzamy miąższ 🙂

Zamiast czosnku świetnie pasuje szczypiorek lub bazylia, albo pietruszka. Ugotowanego karczocha można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Porcja dla 1 osoby.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wakacyjny karczoch
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.