Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Waniliowe bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej

Tatiana Jaworska on 27 lipca 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Z wyglądu kojarzy się z sernikiem, ale w konsystencji jest inne.  Nie jest puszyste, bardziej jak ugnieciony chleb. Lubię takie. Będąc dzieckiem świeży chleb doprowadzałam do takiego stanu. Gdy pierwszy raz je przygotowałam, cała rodzina się nim zachwyciła i zniknęło w ciągu godziny

Składniki na waniliowe bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej:

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki ksylitolu lub miodu
  • ekstrakt z wanilii/laska wanilii – użyj to, co masz i tyle, ile chcesz, aby Ci smakowało

Polewa:

  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 3 – 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka ksylitolu (możesz go zmielić na puder)

Spód

Płatki owsiane i rodzynki zalej wodą i odczekaj 5 minut. Następnie zmiksuj delikatnie z tłuszczem i wyłóż spód tortownicy (około 22 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 10 minut.

Ciasto

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, przesyp do garnka z wodą (4 szklanki) i gotuj 3 minuty od zagotowania. Następnie zmiksuj z ksylitolem i wanilią. Wyłóż na upieczony spód. Piecz w piekarniku przez 10 minut (180 st góra/dół).

Polewa

Tłuszcz kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao i ksylitol. Dokładnie wymieszaj i polej nim ciepłe ciasto.

Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie przestaw do lodówki, aby stężało.

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

13 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 Komentarze
  • 27 lipca 2017

    Ciasto wygląda smakowicie i jest proste do zrobienia. Przepis skopiowałam i dodałam do swojego przepiśnika.

    Odpowiedz
  • 28 lipca 2017

    Pysznie wygląda i zamierzam uraczyć się takim deserem już wkrótce, ale zastanawiam się jeszcze nad ekstraktem z wanilii. Jakiego używacie i gdzie kupujecie? I czy ewentualnie wanilię można zamienić np ekstraktem cytrynowym? Jest dużo tańszy.

    Edyta
    Odpowiedz
    • 29 lipca 2017

      Edyta, możesz użyć laskę wanilii. Cytryna może sprawić, że ciasto będzie smakowało jak skiśnięte.

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 29 lipca 2017

    A ja jak zwykle nie wszystko rozumiem z przepisu.
    1 ile tego ekstraktu z wanilii
    2 kasze jaglaną po tych 3 minutach zmiksować z wodą która jeszcze będzie
    3 no i co to ta kapiel wodna.
    Wiem panie wszystko wiedzą ale ja nie.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 29 lipca 2017

      😊 Tej wanilii to do smaku, ale możesz dać nawet całą laskę, jeśli nie masz ekstraktu.
      W kaszy będzie jeszcze woda i z nią zmiksuj kaszę.
      Kąpiel wodna to: wstawiasz miseczkę z tłuszczem do garnka z ciepłą wodą i podgrzewasz tę wodę tak, aby tłuszcz się rozpuścił. Ale możesz też rozpuścić tłuszcz takim sposobem, jak chcesz. 😊

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 12 listopada 2017

    Mam taką małą sugestię. Zdjęcia, które zamieszczacie są piękne, ale nie pomagają w przygotowaniu ciasta. Na przykład stopień ugotowania kaszy bardzo mocno zależy od tego, na jakim gazie ją robisz (na jakiej mocy w kuchenkach indukcyjnych). Kiedyś robiłam jakieś Wasze ciasto, i wyszło za gęste (za mało wody, za mocno ugotowana kasza). Przydałyby się zdjęcia “od kuchni”, ciasta na różnych etapach przygotowania – szczególnie tych kluczowych, np. jak wygląda gotowe do wylania na blachę ciasto. To trochę pomaga zweryfikować w trakcie, czy nie pominęliśmy czegoś, czy nie za mało wody itp…

    Alicja
    Odpowiedz
  • 13 listopada 2017

    czy nie czuć goryczy ? Kasza jaglana jednak ma takową, do budyniów jaglanych używał płatków, bo goryczy nie czuć.

    kasia
    Odpowiedz
    • 14 listopada 2017

      Gdyby robić koktajl, to nieco byłoby jej czuć, ale w tym cieście absolutnie nic nie czuć goryczy. Kaszę oczywiście dokładnie płuczemy.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 30 listopada 2017

    Niestety wystąpiły problemy ktorych się spodziewalam 🙁 Czy to przez zbyt krotki czas? Wszystko zrobione zgodnie z przepusem (z 2/3 porcji). Kasza po ugotowaniu byla twarda ale ok. Po 10 minutach w piekarniku warstwa jaglana zupełnie płynna a kasza nadal twarda – to się wyczuwa. Czy tak powinno być? Nie zaryzykowałam i zostawiłam na dłużej w piekarniku. Piecze się aż kasza zmieknie a masa się zetnie. Mam nadzieję, że wyjdzie

    Sylwia
    Odpowiedz
    • 30 listopada 2017

      “Ciasto” powinno być miękkie i gładkie jak sernik. Im dłużej pieczesz, tym bardziej “gumiaste” wychodzi. Napisz, jaki efekt uzyskałaś 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 30 listopada 2017

        Gumiasty 🙁 juz wiem to chyba kwestia zmiksowania kaszy! Albo za krótko i dlatego wyczuwalna była twarda kasza albo mam za słaby blender (to na pewno). Nie poddam się jednak i będę robić aż mi wyjdzie takie jak Twoje 😉 proponuję na początek z połowy porcji

        Sylwia
        Odpowiedz
  • 4 grudnia 2017

    Ciasto bezglutenowe ale przecież platki owsiane zawierają gluten, więc jak to w końcu jest?

    Odpowiedz
    • 5 grudnia 2017

      Czyste płatki owsiane nie zawierają glutenu, jednak zostają niem “zanieczyszczone” w procesie produkcji i transportu. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić czyste płatki owsiane w 100% bezglutenowe.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.