Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne

Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne

Warzywne spaghetti
Tatiana Jaworska on 30 października 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zastanawiałam się, co zrobić w niedzielę na obiad. Mięsa nie chciałam, napracować się nie chciałam, Michała angażować nie chciałam. Chciałam zjeść i pojechać na koncert o 12-tej. Zastanowiwszy się, co mam w lodówce, wymyśliłam prosty i szybki, a przede wszystkim zdrowy i przepyszny obiad. Zrobiłam warzywne spaghetti.

Składniki na warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne:

  • 2 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg pomidorów (lub szklanka zdrowego przecieru pomidorowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • pół łyżeczki papryki lub 1 mała papryczka
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego (może być masło klarowane lub oliwa z oliwek)
  • czarny sezam do posypania

Warzywne spaghetti

Warzywne spaghetti

Cebulę obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Pieczarki umyłam i pokroiłam na plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam jakkolwiek. Paprykę pokroiłam w kostkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę.

Na dno rondla dałam tłuszcz, na to cebulę i podsmażałam 5 minut. Dodałam pieczarki, a po 5 minutach pomidory i przyprawy. Gotowałam 30 minut, dodałam czosnek, zamieszałam i gotowe.

Cukinię pocięłam na paski, aby udawała makaron wstążki i ugotowałam na parze.

Ułożyłam na talerzach, posypałam czarnym sezamem i gotowe 🙂

Warzywne spaghetti

Warzywne spaghetti

Warzywne spaghetti

Warzywne spaghetti

Porcja dla 4 osób.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Warzywne spaghetti bezglutenowe i bezmięsne
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 30 października 2015

    świetny przepis! ja żeby wzbogacić potrawę o białko dodaję jeszcze nasiona chia 🙂 polecam.

    anka
    Odpowiedz
    • 26 lipca 2016

      Super przepis!!! Właśnie mam klęske urodzaju cukini więc zastanawiam się co z tym fantem zrobić… a tutaj można nawet spaghetti…Jutro działam z tym przepisem na obiad!!! Czy cukinie można mrozić i czy trzeba ją blanszować; może ktoś wie, tak z praktyki…?

      Aida
      Odpowiedz
      • 26 lipca 2016

        Cześć Aida,
        Ja cukinię mrożę pokrojoną, nie blanszuję. Po rozmrożeniu wystarczy ją tylko zagotować i jest gotowa.

        Tatiana Jaworska
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.