Warzywne spaghetti z makaronem, bez mięsa

Przy okazji robienia warzywnego spaghetti bezglutenowego doszłam do wniosku, że sos jest idealny również do makaronu, dlatego przy okazji obmyślania obiadu wymyśliłam ten. Ostatnimi czasy mięsa w naszym menu jest bardzo mało. I pomyśleć, że kiedyś nie wyobrażałam sobie zjeść spaghetti bez mięsa.

Składniki na warzywne spaghetti bezmięsne:

  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg pomidorów (lub szklanka zdrowego przecieru pomidorowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego (może być masło klarowane lub oliwa z oliwek)
  • sezam

Obraną cebulę, umyte pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić jakkolwiek.

Na dno rondla dać tłuszcz, na to cebulę i podgrzewać 5 minut. Dodać pieczarki, a po 5 minutach pomidory lub przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować 30 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i gotowe.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wszystko ułożyć na talerzach, posypać sezamem i smacznego.

Warzywne spaghetti z makaronem, bez mięsa
Warzywne spaghetti z makaronem, bez mięsa

Warzywne spaghetti z makaronem, bez mięsa
Warzywne spaghetti z makaronem, bez mięsa

Porcja dla 4 osób.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Warzywne spaghetti z makaronem, bez mięsa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
0.51stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)