Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Michał Jaworski on 20 stycznia 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Sałatka, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Oboje z Tatianą uwielbiamy sushi. Dzieci jeszcze za tym daniem nie przepadają, jednak z każdym kolejnym skosztowaniem są o krok bliżej… Klasyczne zawijane sushi jest dość pracochłonne, więc w ubiegły weekend zrobiłem sushi “na leniucha”. Wszystkie składniki po prostu wymieszałem i powstała kolorowa, tryskająca zdrowiem, pyszna wegańska sałatka sushi.

Potrzeba do niej dość dużo składników. Ale uwaga, ja sushi robię trochę jak pizzę – czyli z tego, co akurat jest w domu. Dlatego nie przejmuj się, jeżeli nie masz pod ręką dokładnie takich samych składników jak ja. Najważniejszy jest ocet ryżowy, imbir i sos sojowy, one nadają sushi charakterystyczny smak.

Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Składniki na wegańską sałatkę sushi:

  • 1 mały brokuł
  • 10 małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 avocado
  • pół świeżego ogórka
  • 4 liście nori
  • garść czarnego sezamu (może być jasny)
  • 2 rzodkiewki
  • garść kolendry lub innej zieleniny
  • kiełki soi lub inne ulubione
  • pół szklanki ryżu brązowego
  • 300 gr tofu naturalnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • ocet ryżowy lub zaprawa do ryżu sushi
  • do podania wasabi i sos sojowy

Na 2 godziny przed podaniem zamarynuj tofu i przygotuj ryż.

Przygotowanie marynowanego tofu

W misce przygotuj zaprawę składającą się:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub lnianego
  • 4 łyżki zaprawy ryżowej (takiej gotowej do sushi), albo jedną łyżkę octu ryżowego
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 cm drobno posiekanego korzenia imbiru

Rozpakuj tofu i ręcznikiem papierowym odciśnij nadmiar wilgoci. Pokrój tofu w kostkę o boku około 2 cm i dokładnie wymieszaj w przygotowanej przed chwilą marynacie. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Przygotowanie ryżu

Pół szklanki ryżu brązowego wypłucz w wodzie, zalej 1 szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu około 25 minut. Po tym czasie zdecydowana większość wody powinna być wchłonięta przez ryż. Odlej ewentualny nadmiar wody i dodaj 5 łyżek gotowej zaprawy do sushi lub jedną łyżkę octu ryżowego. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do ostygnięcia.

Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Robimy naszą sałatkę!

Brokuły pocięte na drobne różyczki i pieczarki pokrojone w plasterki blanszuj po 2 minuty we wrzącej wodzie, po czym natychmiast włóż je do zimnej wody.

Na talerze, miski wykładaj wszystkie przygotowane składniki: ryż, blanszowane brokuły i pieczarki, pocięte avocado, drobno pociętą cebulę, pocięte w kwadraty liście nori, marynowane tofu, pocięty świeży ogórek, ulubione kiełki, ulubiona zielenina.

Wyłożone składniki delikatnie mieszamy, posypujemy sezamem i polewamy resztką marynaty pozostałą z przygotowania tofu.

Podajemy z sosem sojowym i wasabi.

Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Wegańska sałatka sushi

Smacznego!

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegańska sałatka sushi
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.