Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wegekotlety kalafiorowe

Wegekotlety kalafiorowe

Ostatnią majówkę spędziliśmy w Trójmieście. Aby nie musieć przygotowywać wszystkich posiłków postanowiliśmy, że obiady będziemy jadać na mieście. Podczas zwiedzania szkoda nam czasu na powroty na kwaterę, aby przygotować posiłek. Co innego jeśli jest lato i mamy dzień plażowy. Wówczas miło jest wrócić w porze obiadu i przygotować posiłek po swojemu. No, ale czasem trzeba skorzystać z usług gastronomicznych i dlatego ostatnio zwiedziliśmy kilka miejsc, gdzie mogliśmy zjeść na przykład kaszę gryczaną z kilkoma surówkami czy pieczarkami.

I właśnie ostatnio odwiedziwszy knajpę wegetariańską zobaczyłam kotlety z kalafiora. Trochę bieda była z tym kalafiorem, ponieważ dodali do kotletów innych składników, więc samego kalafiora słabo było czuć, ale ogólnie były smaczne. Po powrocie do domu nabrałam ogromnej ochoty na kotlety kalafiorowe, więc stworzyłam swoje. Uwielbiam. I pomyśleć, że jako dziecko nie lubiłam kalafiora..

Składniki na wegekotlety kalafiorowe dla 4 osób:

  • 1 kalafior (około 0,5 kg)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • po 2 szczypty kozieradki, słodkiej papryki i ziaren kminku
  • 4 garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku

Kalafiora podziel na dwie części. Jedną włóż do garnka, dodaj przyprawy, kaszę jaglaną, cebulę oraz szklankę wody i gotuj 10 minut od zagotowania. Po ugotowaniu zmiksuj. W międzyczasie drugą część kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak lekko poszatkuj nożem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra/dół.

Następnie kalafiora zmiksowanego wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami (kalafior starty, czosnek, szpinak). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej małe kotleciki. Piecz 30 minut. Jeżeli kotlety nie będą chciały odkleić się od papieru użyj noża.

Uwaga! Zamiast kłaść kotleciki na papierze, możesz włożyć masę do foremek na babeczki i upiec.

Upieczone kotleciki wyłóż na talerze i podawaj z ogórkami pokrojonymi w plasterki a’la mizeria, a do tego pokrój buraczki świeże lub z zakwasu.

Takie kotlety możesz również usmażyć na patelni (np. na oliwie z oliwek).

Wegekotlety kalafiorowe

Wegekotlety kalafiorowe

Wegekotlety kalafiorowe

Wegekotlety kalafiorowe

UWAGA!

Wegekotlety kalafiorowe doskonale sprawdzą się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

W sumie jedyną obawą było to, że po prostu będę głodna. Teraz mam więcej energii z rana. Na kursie wszystko było bardzo dopracowane i dobrze przemyślane. Zdecydowanie polecam ten kurs osobom które chcą zacząć drogą ku zmianie nawyków żywieniowych. Dwa tygodnie to niedługo, ale myślę że dla "zanieczyszczonych" osób to taki zdrowy kopniak i uświadomienie sobie, że jednak to co jemy/przyswajamy ma bezpośrednie odzwierciedlenie w tym jak się czujemy i wyglądamy. Można to poczuć na samym sobie w ekspresowym tempie. Dziękuję, było naprawdę bardzo fajnie :).

Magdalena Paluch

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wegekotlety kalafiorowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.