Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Wiosenna botwinka bez tłuszczu

Wiosenna botwinka bez tłuszczu

Buraki działają krwiotwórczo, dlatego tak bardzo je polubiłam i staram się je jeść jak najczęściej, a wiosenna botwinka bez tłuszczu jest doskonałą odmianą dla zupy buraczkowej i świetną propozycją jeśli ktoś jest na wiosennym oczyszczaniu.

Składniki na wiosenną botwinkę bez tłuszczu:

  • pęczek botwiny
  • 1,2 litra wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm zielonej części pora
  • 2 cebule
  • 2 gałązki koperku (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Przyprawy:

  • 2 szczypty kozieradki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka dobrej soli (ja dałam kamienną)

Wiosenna botwinka bez tłuszczu – przygotowanie

Ugotować bulion warzywny, czyli gotować 20 minut wszystkie warzywa, oprócz botwiny, koperku i cytryny. Przecedzić.

Buraczki wyszorować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Łodygi z liśćmi pokroić. Wszystko dać do bulionu warzywnego i gotować razem około 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać cytrynę i za 5 minut gotowe.

Wiosenna botwinka bez tłuszczu

Wiosenna botwinka bez tłuszczu

PRAKTYCZNA PORADA

Część wrzącej potrawy możesz wlać do wyparzonego słoika, upewnić się, że brzeg słoika jest czysty, zakręcić wyparzoną i suchą nakrętką. Postawić na nakrętce i poczekać aż wystygnie. Po tym sprawdzić, czy słoik się zapasteryzował i wstawić do lodówki. Za kilka dni potrawa będzie jak znalazł. Wystarczy ją potem podgrzać (NIE w mikrofalówce).

UWAGA!

Wiosenna botwinka bez tłuszczu idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

ZAPRASZAMY! 🙂

Zmiany, jakie zauważyłem po oczyszczaniu to duuużo lepiej śpię i nie "podjadam w nocy". Dodatkowo zmniejszył mi się apetyt. Nie ciągnie mnie do słodyczy.

Polecam ten kurs, bo to fajny wstęp do zmiany nawyków żywieniowych. Wprawdzie dość szokowy, ale działa.

Najbardziej podobało mi się prowadzenie za "rękę". Jest menu, są listy zakupowe - wystarczy zrobić. Wszystkie materiały przygotowane na tip top. Bardzo odpowiadała mi forma kursu oraz przekazywania informacji. Przepisy w większości mi smakowały, a część na stałe zagościła w naszym menu.

Piotr Bucki

<strong>Dlaczego warto jeść buraki czerwone?</strong> Dlaczego warto jeść buraki czerwone?

Buraki wzmacniają serce, uspokajają ducha, poprawiają krążenie, oczyszczają krew, korzystnie wpływają na wątrobę, pomagają w menstruacji. Są bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, a także w witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Porcja 100 gr buraków zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Buraki wzmacniają odporność i pomagają w rekonwalescencji po przebytych chorobach. Działają bakteriobójczo i przeciwnowotworowo.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wiosenna botwinka bez tłuszczu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.