Sprawdź konkurs!
/ Artykuł / Woda alkaliczna – 5 wspaniałych właściwości

Woda alkaliczna – 5 wspaniałych właściwości

Michał Jaworski on 20 lutego 2017 - 06:00 in Artykuł

Co nam daje woda alkaliczna? Rodząc się składamy się w 90% z wody. U schyłku naszego życia jest jej już tylko 75%. W ciągu życia statystycznie wypijamy 40 tys. litrów wody. Nikt chyba nie ma wątpliwości, że jakość spożywanej wody ma znacznie. Ale jak bardzo i jak wielkie?

Bez wody w naszym organizmie nie może zachodzić żaden proces. Trawienie, wydalanie produktów przemiany materii (toksyn), regulacja ciepłoty ciała i szereg innych procesów do prawidłowego działania potrzebuje wody. Człowiek pozyskuje ją w postaci różnych napojów, ale również spożywa wraz z pokarmami stałymi. Najwięcej dobrej jakościowo wody jest w warzywach i owocach. Taka woda ma odpowiednią strukturę i odpowiednie pH, nawadniając i alkalizując organizm.

Dlaczego jakość wody jest tak ważna?

Każdego dnia w naszym organizmie powstają produkty przemiany materii. Nasze komórki to małe fabryki. Z jednej strony krew dostarcza im tlen i substancje odżywcze, a z drugiej odbiera (wraz z układem limfatycznym) odpady, produkty uboczne, które trzeba usunąć. Nasza krew w 90% składa się z wody, dzięki temu jest w stanie docierać do najdalszych zakątków organizmu, odżywiać go i oczyszczać.

Aby to było możliwe musimy regularnie nawadniać organizm. Indywidualne zapotrzebowanie na wodę jest uzależnione od wieku, aktualnego wysiłku fizycznego i warunków w jakich przebywamy. Jednak średnio do sprawnego funkcjonowania potrzebujemy 30 ml wody na 1 kg masy ciała na dobę. Jeżeli pijemy mniej, nasza krew i limfa stają się gęstsze i gorzej radzą sobie z odżywianiem i oczyszczaniem organizmu.

Nie usunięte z organizmu zanieczyszczenia są składowane w różnych jego częściach, tam, gdzie będą najmniej przeszkadzać, np. w tkance tłuszczowej. W ten sposób dochodzi do zakwaszenia organizmu, sytuacji w której nie wszystkie produkty przemiany materii są na bieżąco wydalane. Prowadzić to może do wielu dolegliwości. Przykładem jest kumulacja substancji kwaśnych w stawach. Nie usunięty kawas moczowy powstający podczas metabolizmu zakwaszających pokarmów gromadzi się we krwi. Następnie krystalizuje się i odkłada w stawach tworząc bolesną dnę moczanową.

Dzięki regularnemu piciu dobrej jakościowo wody na bieżąco przepłukujemy organizm. Powodujemy, że każda z 70 bilionów komórek, z których się składamy, otrzymuje swoją porcję świeżej wody. Organizm jest odżywiony, oczyszczony, a my czujemy się pełni energii i zdrowia.

Jakiej wody potrzebuje organizm?

Zdecydowana większość  organów i płynów ustrojowych ma odczynnik alkaliczny. Nasza krew ma pH w zakresie 7,35 – 7,45 i utrzymanie tego wąskiego przedziału jest priorytetem dla organizmu. Gdy z różnych powodów, np. zakwaszająca dieta, stres, lekarstwa, kwasowość krwi wzrasta, organizm natychmiast uruchamia swoje rezerwy (bufory), aby przywrócić jej kwasowość do optymalnego poziomu.

Drugą cechą naszych płynów ustrojowych jest struktura wody w nich zawartej. Cząsteczka wody składa się z dwóch atomów tlenu i jednego atomu wodoru. Tworzy cząsteczki mające swoje bieguny magnetyczne, które w naturalny sposób odpychając się i przyciągając tworzą różne struktury. Optymalna struktura wody taka, która najlepiej nawadnia organizm, składa się z 6 cząsteczek wody. Właśnie taka woda znajduje się we krwi i limfie.  Dzięki temu woda jest w stanie skutecznie przenikać błony międzykomórkowe, nawadniać i oczyszczać organizm.

Woda strukturalna, składająca się 6-cząsteczkowych klastrów znajduje się między innymi w świeżo wyciskanych sokach z warzyw i owoców. Taką strukturę ma również woda powstała poprzez stopienie lodu.

Woda alkaliczna

Woda alkaliczna

Co to jest woda alkaliczna?

Jest to woda  o regularnym układzie cząsteczek (woda strukturalna), posiadająca ujemny potencjał oksydacyjno-redukcyjny.
Klaster wody strukturalnej (alkalicznej) składa się z 6 cząsteczek wody. Dzięki temu jest ona łatwiej wyłaniana przez organizm, lepiej nawadnia i oczyszcza jego komórki. Dla porównania klastry wody wodociągowej najczęściej składają się z od 10 do 13-tu cząsteczek.

Potencjał oksydacyjno-redukcyjny (ORP) jest to zdolność substancji do przyłączania lub oddawania elektronów. Ujemna wartość ORP wskazuje, że roztwór posiada nadmiar elektronów, które mogą być oddane. Takie właściwości posiada właśnie woda alkaliczna – jest dawcą elektronów. Dzięki temu woda alkaliczna, będąc naturalnym przeciwutleniaczem, neutralizuje wolne rodniki.

5 wspaniałych właściwości  wody alkalicznej.

1. Niszczy niebezpieczne wolne rodniki.

Wolne rodniki, nazywane również utleniaczami to atomy, jony, w których powłoce zewnętrznej brakuje jednego elektronu. Wolne rodniki pierwotne w organizmie powstają w sposób ciągły w procesie utleniania (spalania) składników odżywczych.  Wolne rodniki pierwotne są pożyteczne.  Pozyskując brakujące elektrony atakują bakterie, wirusy i obce zdegenerowane komórki, chroniąc w ten sposób nasz organizm.

Z goła odmienną rolę pełnią wolne rodniki wtórne, które brakujące elektrony pozyskują ze zdrowych komórek naszego organizmu. Atakując je przyśpieszają proces starzenia, stwarzając warunki do powstawiania różnych chorób.

Wolne rodniki wtórne powstają na skutek zaburzenia równowagi utleniania i redukcji mającej miejsce w zakwaszonych organizmach. Wtórne wolne rodniki spożywamy również wraz z niezdrowym pożywieniem, na przykład produkty wysoce przetworzone zawierające tłuszcze trans. Wylęgarnią wtórnych wolnych rodników są produkty przypiekane i smażone. Tłuszcze, szczególnie po przekroczeniu temperatury dymienia błyskawicznie się utleniają, stając się bombą z wolnymi rodnikami wtórnymi.

Woda alkaliczna jest naturalnym antyoksydantem, przeciwutleniaczem. Oddaje wolne elektrony wolnym rodnikom, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed ich niszczącym wpływem.

Oczywiście nasz organizm może pozyskiwać naturalne przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, witamina C, E i selen wraz z pożywieniem. Beta-karoten (witamina A) jest w marchewce, batatach, kapuście, cebuli i owocach. Witaminę C znajdziesz w kapuście kiszonej, porzeczkach, truskawkach i owocach cytrusowych. Selen i witaminę E pozyskasz głównie  z produktów pełno zbożowych.

Jednak dieta typowego człowieka nie zawsze jest bogata w produkty spożywcze zawierające powyższe produkty. Woda alkaliczna posiadając ujemny potencjał oksydacyjny (ORP = -100 mV… -200) ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu działa na wolne rodniki wtórne jak miotła na kurz. Oddając swoje nadmiarowe elektrony „wymiata” wolne rodniki wtórne z naszego organizmu.

2. Odkwasza (alkalizuje) organizm.

Zdecydowana większość organów i płynów ustrojowych organizmu człowieka jest zasadowa. Wyjątkiem jest żołądek (kwas żołądkowy) i układ moczowy. Ten ostatni służy między innymi do pozbywania się kwaśnych produktów przemiany materii. Wartość pH naszej krwi musi się mieścić w zakresie 7,35-7,45. Tylko wtedy jest ona w stanie dostarczać składniki odżywcze i usuwać powstałe kwaśne odpady.

Organizm sam w sobie nie wytarza substancji zasadowych, muszą one być dostarczone z zewnątrz, najczęściej w postaci pożywienia. Jednak jak się okazuje dieta zdecydowanej większości ludzi obfituje w substancje zakwaszające: mięso, sery, cukier, tłuszcz. Organizm trawiąc je zużywa zasoby swoich alkalicznych minerałów, które nie są nieskończone. Z wiekiem naturalne możliwości oczyszczania organizmu, neutralizowania kwaśnych odpadów zmniejszają się, doprowadzając do ich kumulacji w postaci narośli i zwyrodnień.

Woda alkaliczna, oprócz nadmiarowych elektronów (jony OH-) zawiera również jony metali alkalicznych (wapnia, magnesu, potasu i sodu), które są niezbędne do neutralizacji kwaśnych produktów przemiany materii. Dzięki spożywaniu wody alkalicznej pomagamy organizmowi w zachowaniu równowagi kwasowo – zasadowej, utrzymując optymalne warunki do jego funkcjonowania.

3.    Nawadnia komórki organizmu.

Woda alkaliczna ma cechy wody strukturalnej, składającej się z formacji 6. i mniej cząsteczek. Dokładnie tak, jak w przypadku wody zamrożonej. Dzięki temu woda alkaliczna z łatwością przenika przez błony komórkowe, nawadnia i oczyszcza organizm.

4.    Dotlenia organizm.

Prawidłowe funkcjonowanie komórek jest ściśle uzależnione od ilości dostępnego tlenu. W przypadku jego braku praca organizmu jest zakłócona, co może prowadzić do tworzenia się środowiska kwaśnego – zakwaszenia.
W wodzie alkalicznej występuje nadmiar tlenu.  Nasza krew w 90% składa się ze spożywanej wody. Jeżeli  pijemy wodę alkaliczną nasza krew jest w stanie zmagazynować i dostarczyć większą ilość tlenu.

5.    Posiada optymalne napięcie powierzchniowe.

Napięcie powierzchniowe reprezentuje gęstość wody. Im jest ono mniejsze tym rzadsza jest woda i tym łatwiej przenika do najdalszych zakamarków organizmu. Napięcie powierzchniowe wody alkalicznej jest zbliżone do napięcia powierzchniowego krwi, dzięki temu po jej wypiciu błyskawicznie trafia ona do układu krwionośnego, gdzie razem z krwią odżywia i oczyszcza komórki.

Zazwyczaj spożywane płyny mają wyższe napięcie powierzchniowe, dlatego przed ich wchłonięciem organizm musi zużyć energię na jego zmniejszenie. Zdolność zmniejszania napięcia maleje wraz z wiekiem, wtedy krew razem ze składnikami odżywczymi coraz mniej skutecznie odżywia i oczyszcza organizm.

Jak woda alkaliczna reaguje z kwasem żołądkowym?

Żołądek służy do rozkładania białka na aminokwasy, z których później organizm jest w stanie wytwarzać niezbędne białka. Aby to było możliwe, jego wnętrze musi mieć kwaśny odczyn. Jest to uzyskiwane poprzez wydzielanie kwasu solnego.

Co się stanie, jeżeli do tego kwaśnego środowiska dostanie się woda alkaliczna, która jest przeciwieństwem kwasowości? Czy te substancję się jakoś zneutralizują? I co najważniejsze, czy wtedy woda alkaliczna nie straci swoich właściwości?

Otóż żołądek wytwarza kwas solny „na życzenie” tzn. wtedy, gdy ma taką potrzebę. Ścianki żołądka wytwarzają go z kwasu chlorowodorowego, z dwutlenku węgla, wody i chlorku sodu. W ten sposób powstaje kwas chlorowodorowy, który rozkłada się na kwas solny i wodorowęglan sodu. Kwas solny trafia do żołądka, a wodorowęglan sodu do krwiobiegu.  Im więcej kwasu solnego wytwarza żołądek, tym więcej wodorowęglanu sodu trafia do krwi.

Wodorowęglan sodu zasila zasadowe bufory krwi. Są one uruchamiane wtedy, gdy wzrasta jej kwasowość. Pamiętasz, organizm robi wszystko, aby utrzymać ph krwi w przedziale 7,35-7,45. Jeżeli jej kwasowość wzrasta, to zużywa między innymi wodorowęglan sodu, aby przywrócić je do właściwego przedziału.

Reasumując, im więcej kwasu solnego wytwarza żołądek, tym większe są zdolności organizmu do neutralizowania zakwaszenia.

I teraz, jeżeli pijemy wodę alkaliczną, to faktycznie jej zasadowy odczyn natychmiast jest neutralizowany przez kwas solny w żołądku. Jednak tym samym żołądek musi wytworzyć więcej kwasu solnego, przez co do krwi trafia więcej wodorowęglanu sodu zasilającego bufory zasadowe krwi.

Podsumowując, pijąc wodę alkaliczną zwiększamy jego możliwości do neutralizacji kwaśnych substancji, które powstają w nim na skutek naturalnych procesów metabolicznych.

Dzięki odbyciu tego kursu moja skóra jest ładniejsza, mam lepsze samopoczucie i spokojniejszy sen. Wyostrzyły mi się również kubki smakowe 😉 W kursie najbardziej podobał mi się profesjonalizm z jakim był prowadzony. Wszystko było idealnie zaplanowane – to najprzyjemniejszy detoks w jakim do tej pory brałam udział. Kurs ten jest warty uwagi zwłaszcza dla ludzi którzy są zapracowani i nie mają czasu aby sami układać swoją dietę. Jest smaczny, zdrowy i prosty.

Agnieszka Trafas

Jak uzyskać wodę alkaliczną?

Jonizatory wody

Są to urządzenia, w których woda alkaliczna jest uzyskiwana w procesie elektrolizy. Cząsteczki wody oraz zawarte w nich sole zostają zjonizowane i powstają kwaśne jony wodorowe (H+) oraz ujemne alkaliczne jony hydroksylowe (OH-). Dzieje się tak dlatego, że dodatnie jony wodorowe są przyciągane przez elektrodę z potencjałem ujemnym (katoda), a jony ujemne przez dodatnią katodę.

Jonizacja wody jest procesem nietrwałym, znaczy to, że po odłączeniu prądu w naturalnych warunkach jony wracają na swoje pierwotne miejsce. Aby temu zapobiec w jonizatorach stosuje się specjalne półprzepuszczalne membrany. Ich otwory mają tak dobraną wielkość, aby przepuszczać jony soli rozpuszczalnych w wodzie i zatrzymywać cząsteczki wody. Dzięki temu po zakończeniu jonizacji woda w obrębie katody i anody się nie miesza, zachowując  nabyte właściwości.

W jonizatorach otrzymujemy dwa rodzaje wody: alkaliczną i kwaśną. Woda alkaliczna nadaje się do bezpośredniego spożycia i ma szereg właściwości prozdrowotnych. Woda kwaśna przeznaczona jest do użytku zewnętrznego, ma właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne i przeciwzapalne. Doskonale nadaje się do zwalczania bakterii np. poprzez płukanie gardła. Bardzo kwaśna woda zabija większość bakterii, w Japonii używa się jej min. do odkażania trudno gojących się ran.

Nasycanie wody aktywnym jonami

Jest to sposób na szybkie uzyskanie wody alkalicznej bez konieczności nabywania dość kosztownych jonizatorów wody. Polega na dodaniu do zwykłej przegotowanej wody saszetki z aktywnym jonizowanym wapniem uzyskiwanych z naturalnych minerałów.

Przed kursem najbardziej obawiałam czy dam rade sprostać pokusom. Dzięki kursowi poprawiła się nam sylwetka, spadł brzuch a mojemu przyjacielowi, przeszły zawroty głowy, które wcześniej miał podczas szybkiego wstawiania. W kursie podobały się nam listy zakupów, przepisy i bardzo Wasza precyzyjna i solidna współpraca. Te cieple słowa płynące ze szczerego  serca czułam się jak kiedyś u mamy ze nic mi się nie może stać ona czuwa i tak właśnie się czułam. Chciałabym Wam bardzo serdecznie podziękować za to co robicie. Właśnie tak sobie wyobrażałam prowadzenie przez dietetyczkę, troskliwa opieka i pomoc. Już łatwiej potrafię łączyć produkty które do siebie pasują no i muszę przyznać ze Wasza kuchnia okazała się lepsza bo lepiej się czujemy.
Jadwiga Nowaczyk

Na zakończenie.

Bardzo często przyczyną chorób i szybszego starzenia się organizmu jest gromadzenie się kwaśnych pozostałości w ciele. Proces kumulacji zanieczyszczeń odbywa się bardzo powoli, dając organizmowi czas na dostosowanie się. Z uwagi na tempo zmian, początkowo są one dla nas niezauważalne, dostosowujemy się do nich. Na przykład rano coraz trudniej nam jest wstać z łóżka, potrzebujemy coraz więcej kawy, aby „normalnie” funkcjonować. Jednak po 40-tym roku życia proces przyśpiesza, wtedy zdolności organizmu do samooczyszczania stopniowo słabną. Zaczynamy czuć „łupanie w krzyżu”, spada gibkość, elastyczność, poziom energii… Mogą się też pojawić pierwsze symptomy chorób cywilizacyjnych, typu cukrzyca, nadciśnienie czy choćby nadwaga.

Oczywiście każdy z nas jest inny i w Ty możesz szczególnym przypadkiem wymagającym specyficznego i specjalistycznego leczenia. Jednak w zdecydowanej większości przypadków prosta zmiana diety na alkaliczną, wspierającą naturalne mechanizmy oczyszczania, naprawdę działa cuda.  W dwa tygodnie można odmienić swoje życie, poczuć jak to jest mieć niewyczerpane pokłady energii i czuć się kilka, kilkanaście lat młodziej.
Naprawdę, wystarczą dwa tygodnie, aby odczuć pozytywne zmiany.  Dowodem na to są opinie osób, które przeszły któryś z naszych programów oczyszczania organizmu. Ich wrażenia i opinie możesz przeczytać TUTAJ.

Woda alkaliczna jest doskonałym uzupełnieniem programów oczyszczania organizmu.  Jonizatory wody są bardzo popularne w Japonii i Korei. W krajach tych są na stałym wyposażeniu szpitali, posiada i korzysta z nich wiele prywatnych rodzin. W Polsce jest to temat raczkujący, jednak coraz więcej ludzi świadomie podchodzących do swojego zdrowia, włącza picie wody alkalicznej zarówno w formie profilaktyki jaki i leczenia chorób cywilizacyjnych.

Przed kursem najbardziej obawiałam się napadów głodu a co za tym idzie podjadania. Po kursie poczułam się lżejsza (ubyło 6kg), zwiększyła mi się energia i co najważniejsze zniknęły kłopoty z wizytami w toalecie. Najbardziej podobało mi się przyrządzanie nowych pysznych posiłków, oraz prawie natychmiastowe efekty stosowania diety. Polecałbym ten kurs każdemu, dlatego, że daje on efekty i że warto zrobić, coś dobrego dla poprawy swojego zdrowia. Jestem bardzo zadowolona, że przeprowadziłam ten detoks i w przyszłości chętnie podejmę się kolejnych wyzwań.

Lucyna Malinowska

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.