Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Tatiana Jaworska on 28 października 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Kiedy w domu moich rodziców, gdy byłam jeszcze nastolatką, pojawiła się cukinia, bardzo się polubiłam. W domu, który stworzyłam razem z Michałem, cukinia jest bardzo częstym gościem. Robimy ją pod różnymi postaciami i każda z nich jest dla nas wspaniała. Czasem ją dusimy, czasem pieczemy, czasem dodajemy do zupy, lecza, soczewicy, robimy spaghetti. Tylko patrzeć, jak zrobię z niej pasztet 😉

Cukinia to bardzo przyjemne warzywo, takie powiedziałabym przyjazne w obyciu. Dzieci ją bardzo lubią.

Składniki na wyśmienitą cukinię z pieczarkami i kaszą gryczaną:

  • 2 cukinie
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki kaszy gryczanej (palona lub niepalona)
  • łyżka dobrej oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka dobrej soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Do garnka, w którym jest lekko rozgrzana oliwa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zamieszać. Po 2 minutach dodać opłukaną kaszę i zamieszać. Następnie dodać przyprawy oraz umyte i pokrojone pieczarki. Mieszając co jakiś czas poczekać, aż pieczarki puszczą wodę. Dusić 15 minut pod przykryciem.

Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki. Na kawałkach cukinii ułożyć farsz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Zapiekać 10 minut i gotowe.

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną

Dlaczego warto spożywać <strong>pieczarki</strong>? Dlaczego warto spożywać pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

<strong>Dlaczego</strong> warto spożywać kaszę <strong>gryczaną</strong>? Dlaczego warto spożywać kaszę gryczaną?

Kasza gryczana jest bezglutenowa oraz nie zakwasza organizmu. Zawiera znaczne ilości magnezu, który wspomaga przyswajanie wapnia z pożywienia, a co za tym idzie wzmacnia kości. Znajdują się w niej również tak potrzebne składniki, jak: błonnikbiałkokwas foliowywitaminy (E, K, B1, B2, B3, B6), wapń, żelazopotascynk, fosforwęglowodany. Jest świetna dla jelit, układu nerwowego, serca, kości, odporności. Co tu wyliczać – jest wspaniała dla całego organizmu.

Tytuł usługi Tytuł usługi

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wyśmienita cukinia z pieczarkami i kaszą gryczaną
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 31 października 2016

    Jak dla mnie super przepis. Wszystkie składniki bardzo lubię ale niestety cukinia u mnie była chyba za twarda. Możliwe, że dlatego ponieważ włożyłem wszystko do zamkniętego naczynia żaroodpornego. Ale i tak pycha.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 31 października 2016

      A może nie piekłeś na termoobiegu? Bez termoobiegu trzeba by było chwilę dłużej piec. Ale cieszę się, że smakowało 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 23 listopada 2016

        Dla mnie też super przepis. Zrobiłam i wyszła pyszna. Dodałam na wierzch trochę suszonych pomidorów.

        Barbara
        Odpowiedz
  • 17 stycznia 2017

    Bardzo dobre danie. Dodałam dodatkowo świeżą natkę pietruszki. Cukinię podpiekłam samą 10 minut i dopiero położyłam farsz, i piekłam jeszcze 10 minut. Zaserwowałam z kapustą kiszoną. I się najadłam ze smakiem:)

    Paulina
    Odpowiedz
  • 23 lutego 2017

    Świetne! Takie proste, szybkie i smaczne. Zrobiłam z bakłażanem. Lubię z Wami gotować 🙂

    Paulina
    Odpowiedz
    • 24 lutego 2017

      Wspaniale! Dziękuję za miły komentarz 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.