Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wyśmienita zupa fasolowa

Wyśmienita zupa fasolowa

Zupa fasolowa
Tatiana Jaworska on 11 grudnia 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Bardzo lubimy fasolę, im większa tym lepsza. Ostatnio kupiłam Jasia tak wielkiego, że aż się zdziwiłam. A jaki smaczny jest! Tydzień wcześniej zrobiłam fasolkę po bretońsku (bez mięsa). Tym razem mieliśmy ochotę na coś rzadszego i z ziemniakami. Pyszną zupę fasolową ugotowałam zgodnie z kolejnością stosowaną w kuchni Pięciu Przemian.

Składniki na wyśmienitą zupę fasolową:

  • 2 szklanki suchej fasoli Jaś
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki macierzanki
  • pół łyżeczki kozieradki
  • 2 liście laurowe
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • mały seler
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soli morskiej

Fasolę zalałam wodą i odstawiłam na noc. Rano ją wypłukałam i wrzuciłam na gotującą się wodę, aby fasola “puściła gazy” 😉 Po 5 minutach gotowania wypłukałam ją i dałam na świeży wrzątek. Dzięki tej zabawie fasola staje się lżej strawna. Pozostawiłam do gotowania na około 40 minut.

W drugim garnku zagotowałam wodę, dodałam kurkumę, majeranek, lubczyk, macierzankę, kozieradkę i liście laurowe.

Następnie po kolei dodałam pokrojone mniej więcej w kostkę: marchewki, pietruszki i ziemniaki.

Zagotowałam i dodałam: pokrojone cebule i porziele angielskie, pokrojony w małą kostkę seler, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowałam.

Połączyłam z ugotowaną fasolą. Gotowałam 10 minut.

Dodałam soli, zagotowałam i wyłączyłam gaz. Za kolejnych 10 minut zupa była gotowa.

W kuchni Pięciu Przemian zawsze dajemy sól na koniec gotowania. Dodatkowo w przypadku fasoli, jeśli posolimy ją wcześniej, skórka fasoli pozostanie twarda.

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Wyśmienita zupa fasolowa. Fasola rozpływała się w ustach 🙂

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść fasolę? Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałą na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wyśmienita zupa fasolowa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

10 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 Komentarze
  • 11 grudnia 2015

    Super! Właśnie się zastanawiałam nad obiadem w niedzielę 😉 To już wiem co zrobię 😀 Dzięki!

    Beata
    Odpowiedz
  • 11 grudnia 2015

    Ciekawy przepis ale to wylewanie wody to pozbawianie sie białka niestety. Ja tego nie robię ale za to dodaje jeszcze ciut kminku i cząbru aby wyeliminować wzdęcia ewentualne…
    Dziekuje za przypomnienie i juz nastawiam fasole na moczenie i jutro zupa będzie gotowana; 1-szy raz według 5 przemian!

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 12 grudnia 2015

      W sumie ja również nie wylewałam kiedyś wody, ale próbuję nowych praktyk i pewnie wrócę do poprzedniej 🙂 Kminek i cząber? Muszę spróbować 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 15 grudnia 2015

    Pyyyszna zupa! Ja również wody nie zmieniałam podczas gotowania, co więcej – woda, w której ugotowała się fasola również trafiła do garnka z zupą 😉 Już dawno nie jadłam tak dobrej zupy fasolowej 🙂 Jeszcze raz dziękuję!

    Beata
    Odpowiedz
    • 15 grudnia 2015

      Kto by pomyślał, ze zupa bez mięsa będzie dobra, prawda? 🙂 Bardzo się cieszę z Waszych komentarzy 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 20 grudnia 2015

        Dokładnie – człowiek tak się przyzwyczaił do zup na mięsie, że wydaje się że bez niego nie można 🙂 A właśnie że można! I czasem taka zupa jest smaczniejsza jeszcze 😀 Przepis trafia do mojego przepiśnika 🙂

        Beata
        Odpowiedz
        • 20 grudnia 2015

          Ale fajnie 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 2 czerwca 2017

    czy można taką zupę podać 15 miesięcznemu Maluszkowi ???

    Karolina
    Odpowiedz
    • 3 czerwca 2017

      Tak, można. W razie wątpliwości, który pokarm kiedy włączać, pod tym linkiem znajdziesz informacje o kolejności wprowadzania pokarmów.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 5 czerwca 2017

        super 🙂 dziękuję bardzo

        Karolina
        Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.