Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa krem z batata z komosą ryżową

Zupa krem z batata z komosą ryżową

Przygotowywałam właśnie nasz nowy kurs wdrażania zdrowego odżywiania i zastanawiałam się, w jaki sposób zaproponować podanie komosy ryżowej zwanej quinoa. A w spiżarce czekał batat

Nie myśląc długo upichciłam zupę z udziałem batata, warzyw i komosy. Szczerze pisząc, nie wyglądała szczególnie atrakcyjnie, więc ją zmiksowałam. I co wyszło? Niebo w buzi. Zupka jest słodka z nutą kokosa, a do tego lekko ostra. Pycha!

Składniki na zupę krem z batata z komosą ryżową:

  • 2 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • 1 cebula
  • plaster selera
  • 1 duży batat (około 40 dag)
  • 10 plasterków białej części pora
  • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
  • 200 ml mleka kokosowego (bez dodatków)
  • 0,5 łyżeczki chilli (ostrożnie)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu (ostrożnie)

Sposób wykonania

Zagotuj wodę i dorzucaj po kolei do niej składniki pokrojone jakkolwiek i wypłukaną na sitku komosę. Zupę gotuj 15 minut, dodaj mleko kokosowe, zagotuj i zmiksuj blenderem ręcznym lub w kielichowym. Przypraw i gotowe. Nie ma w tej zupie soli.

Chcąc podać zupę dziecku, odlej odpowiednią ilość zanim przyprawisz ją chilli i pieprzem.

Podawaj ze świeżym jarmużem i podprażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z batata z komosą ryżową

Zupa krem z batata z komosą ryżową

Porcja około 1,25 l dla 2-4 osób.

Dlaczego warto spożywać <strong>komosę ryżową</strong>? Dlaczego warto spożywać komosę ryżową?

Quinoa (komosa ryżowa) podobnie jak amarantus jest ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Ogólnie wzmacnia cały organizm i dodaje sił. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, błonnikbiałko, wapń, potas, cynk, fosfor, żelazo, witaminę E. Nie zawiera glutenu.

Przed gotowaniem należy ją kilkakrotnie przepłukać w sitku pod bieżącą wodą, aby pozbyć się saponin, które są naturalnym środkiem ochrony komosy, zaś w nadmiarze mogą być ciężkostrawne.

Dlaczego warto jeść <strong>jarmuż</strong>? Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z batata z komosą ryżową
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.