Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa krem z dyni z migdałami

Zupa krem z dyni z migdałami

Tatiana Jaworska on 23 września 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Colo vada, Oczyszczanie, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa, Żywienie dzieci

Zupa krem z dyni z migdałami to pomysł, na który wpadłam całkiem niedawno. To znaczy ja wiem, że zupa krem z dyni istnieje od dawna, ale każdy robi ją inaczej, a ja robię ją tak, że palce lizać 😉

Składniki na zupę krem z dyni z migdałami dla 4 osób:

  • 600 ml wody
  • 6 łyżek nieugotowanej wypłukanej kaszy jaglanej
  • 50 dag dyni
  • 2 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • marchewka
  • pietruszka
  • 15 cm pora
  • kawałek selera
  • kilkanaście migdałów lub kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek albo oleju kokosowego

Przyprawy:

  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki zmielonego kardamonu
  • sól i pieprz do smaku (choć ja do tej zupy nie używam)
  • kilkanaście listków świeżego oregano lub bazylii

Zupa krem z dyni z migdałami – przygotowanie

Zagotować wodę i wrzucić do niej wszystko pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, cukinii, migdałów i oleju. Gotować z przyprawami 15 minut.

Włożyć cukinię pokrojoną jakkolwiek i gotować około 5 minut.

Wyłączyć gaz, dodać czosnek oraz olej i ostrożnie zmiksować potrawę na gładką masę. Migdały czy orzechy posiekać z garścią liści oregano lub bazylii (nie bój się, będzie pyszne). Zupę wlać do miski, posypać kruszonką i gotowe.

Smacznego 🙂

Zupa krem z dyni z migdałami

Zupa krem z dyni z migdałami

Zupa krem z dyni z migdałami

Zupa krem z dyni z migdałami

UWAGA!

Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Przed kursem obawiałam się, że nauka nowych potraw zajmie mi dużo czasu. Dzięki odbyciu kursu schudłam i mam zdecydowanie więcej energii. W kursie szczególnie podobały mi się interesujące przepisy i informacje, jakie nam przekazywaliście. Polecam ten kurs, dlatego że warto coś dla siebie zrobić. Zadbać o swoje wnętrze.

Alicja Jasionowska

Dlaczego warto jeść <strong>dynię</strong>? Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z dyni z migdałami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 23 września 2016

    Fajny przepis, chciałabym spróbować 🙂
    I przyznaję lajka za “pokrojone jakkolwiek” 😀
    You’ve made my day 😀 😀 😀

    Joanna
    Odpowiedz
    • 23 września 2016

      Ha ha! 🙂 Bardzo się cieszę, że Cię rozbawiłam 🙂 🙂 Rozbawił mnie Twój komentarz, dzięki 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 14 listopada 2017

        50 dag dyni to mniej więcej ile, czy może być mrożona?

        Ania
        Odpowiedz
  • 29 października 2016

    Zrobiłam wczoraj wieczorem, zjadłam dzisiaj 🙂 Rewelacja! Zamieniłam migdały na laskowe i podprażony słonecznik, dolałam więcej wody i rzeczywiście “palce lizać”. Dziękuję za przepis i proszę o więcej 🙂

    Edyta
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.