Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa rybna z warzywami

Zupa rybna z warzywami

Tatiana Jaworska on 27 lutego 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Michał nie wierzył, że zupa rybna może smakować – przecież nie lubi gotowanej ryby. Przyjechał z pracy i zjadł z dokładką! 🙂

Jakaż to pyszna opcja zjedzenia rybki. Nie smażona, lekkostrawna – sama dobroć 🙂 Jest z nią bardzo mało pracy i szybko się robi.

Co więcej niedawno, spędziła u nas dwa tygodnie moja już prawie osiemnastoletnia Bratanica.

Postanowiłam poczęstować ją tą super zdrową zupą. Jest bardzo grzeczna, więc delikatnie powiedziała, że już raz jadła zupę rybną i raczej takiej potrawy nie lubi…

Ale ja się tak łatwo nie zrażam. Opinie przyjmuję po degustacji 😉 I co? Zjadła z dokładką, a po kilku dniach sama ją ugotowała, z dodatkiem mrożonego zielonego groszku, według pomysłu Jej i mojego syna 🙂

Składniki na zupę rybną z warzywami:

  • 0,5 kg zwartej białej ryby (ja użyłam dorsza, ale może być np. morszczuk)
  • 2 litry wody
  • 2 marchwie
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka korzeń
  • ¼ selera
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • szczypta przyprawy chilli (pomiń jeśli nie lubisz ostrych potraw)
  • pół łyżeczki czarnuszki lub pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli morskiej
  • szklanka mleka kokosowego (można pominąć)
  • 2 główki cykorii
  • 4-8 łyżek posiekanego koperku

Pokrój: marchewkę, pietruszkę, seler w słupki, pora w talarki, cebulę w kostkę.

Zagotuj w garnku wodę, włóż warzywa oraz przyprawy i gotuj 30 minut. Po tym czasie posól do smaku i dodaj pokrojoną w centymetrowe paski cykorię, mleko kokosowe i zagotuj.

Następnie ostrożnie dodaj rybę. Gotuj 3 minuty od zagotowania i wyłącz gaz pozostawiając zupę pod przykryciem kolejne 10 minut.

Na koniec, gdy zupa lekko przestygnie, dodaj koperek. Gotowe! Zajęło 50 minut 🙂

Porcja dla 4 osób.

Zupa rybna z warzywami

Zupa rybna z warzywami

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać<strong> ryby?</strong> Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa rybna z warzywami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Comments are disabled
2 Komentarze
  • 6 marca 2015

    Zupa rybna super:)
    Polecam:)
    Uwielbiam takie nowinki i na dodatek zdrowe:)
    Pozdrawiam cieplutko
    Goska

    Gosia
    • 6 marca 2015

      Witaj Gosiu na naszym blogu!
      Bardzo się cieszę, że zupa smakowała 🙂 Na zdrowie!

      Tatiana Jaworska

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.