Sprawdź konkurs!
/ Potrawy wielkanocne / Żurek ogórkowy

Żurek ogórkowy

Michał Jaworski on 28 marca 2015 - 06:00 in Potrawy wielkanocne, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć żuru lub barszczu białego. Żurek można przygotować na bazie zakwasu z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. Nie każdy wie, że można go również przygotować na bazie soku z kiszonych ogórków – nauczyłem się tego od Uli, mamy mojej żony.

Wykorzystanie w tym celu soku z ogórków to przyjemne z pożytecznym – nie każdy lubi go pić, a dobrze jest spożywać witaminy i inne cenne mikroelementy w nim zawarte. Dodatkowo, przygotowanie tradycyjnego zakwasu zajmuje kilka dni i nie zawsze jest na to czas.

Możesz się zastanawiać, jak smakuje taki żurek ogórkowy, czy to w ogóle ma coś wspólnego z białym barszczem? Też miałem takie wątpliwości, jednak już od pierwszego skosztowania, przepis z sokiem ogórkowym króluje w naszej kuchni i to nie tylko w święta 🙂

Składniki na żurek ogórkowy:

  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 litr wody
  • 1/2 litra soku z ogórków kiszonych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól himalajska, pieprz do smaku
  • 2 gotowane jajka
  • 2 kawałki białej kiełbasy

Warzywa obieram i myję, wrzucam do zagotowanej wody. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i majeranek. Gdy warzywa lekko zmiękną zmniejszam gaz i wkładam surową białą kiełbasę, parzę ją na wolnym ogniu przez 30 minut.

Kiełbasę wyjmuję i po przestygnięciu kroję na talarki. Do przestygniętego wywaru wrzucam pokrojoną kiełbasę, wlewam sok z ogórków i jogurt naturalny.

Gotowe! Teraz wystarczy przelać na talerze, dodać po połówce gotowanego jajka i przystroić zieleniną (natka pietruszki).

IMG_1179_logo

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Żurek ogórkowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 4 czerwca 2015

    Naprawdę świetny blog. Z ogromną przyjemnością go czytam. Bardzo podoba mi się styl i zawartość tego bloga.
    Czuję się zmanipulowana! Oczywiście POZYTYWNIE!
    pozdrawiam Bożena

    Bożena
    Odpowiedz
    • 5 czerwca 2015

      Witamy Cię Bożeno na naszym blogu. Bardzo się cieszymy, że znajdujesz na nim dla siebie coś wartościowego. Komentarze takie jak Twój są szczególnie cenne, bo utwierdzają nas w przekonaniu, że warto go prowadzić 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 23 marca 2016

    To baaaardzo (!) intrygująca propozycja; nigdy bym na cos takiego nie wpadła!
    Jutro zdecydowanie 1-sza próba smaku……. Bardzo jestem go ciekawa!

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 24 marca 2016

      To prawda, dla mnie ten żurek było cudownym odkryciem (dzięki mamie Tatiany) – nasze dzieci za nim przepadają 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 29 marca 2016

    Żurek podany na Wielkanocne śniadanko … wszystkim smakował ☺

    Odpowiedz
  • 13 listopada 2016

    Jestem waszą czytelniczką bardzo krótko a już 1 przepis wypróbowany.
    Dla mnie i mojego męża rewelacja. Przepis podałam dalej, niech inni zasmakują…Dziękuję.
    Pozdrawiam Ania

    Ania
    Odpowiedz
    • 13 listopada 2016

      Witaj Aniu na naszym blogu! 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis Wam zasmakował i dziękuję za podanie go dalej 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.