Żywienie niemowląt 8 miesiąc – zdrowe kaszki

Taka kaszka dla niemowlaka to istotny element zdrowego odżywiania ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze pod postacią owoców, zbóż i nasion.

Ze względu na składniki odżywcze samodzielnie przygotowywane kaszki przyczyniają się do podniesienia odporności dziecka. I to jest tak na prawdę najważniejsze. Odporne dziecko nie choruje i nie jest narażone na otrzymanie antybiotyku, który tym bardziej niszczy układ odpornościowy dziecka, przyczyniając się do powstania błędnego koła straty odporności i kolejnych chorób pogarszających odporność.

Mając mało czasu gotuję czasami kilka kaszek na raz, pasteryzuję i przechowuję w lodówce kilka dni. Podejmuję ten wysiłek, bo takie kaszki to zdrowe zęby, kości, skóra, włosy.

Można kupić gotowe kaszki w markecie, ale jak już pisałam we wcześniejszych postach, dla mnie to żadna alternatywa. Mnóstwo w nich substancji towarzyszących. W wielu z nich znajduje się cukier albo inne substancje słodzące. Jest ryzyko, że spowoduje to złe nawyki żywieniowe u dziecka, które karmione bardzo słodkimi kaszkami może odmówić jedzenia zdrowych zupek warzywnych.

W 8. miesiącu jako składniki kaszek śniadaniowo-kolacyjnych mogłam wprowadzić: sezam, suszone daktyle, rodzynki, borówki; surowe: winogrona, czereśnie, melon, kiwi. Dokładna lista tego co i kiedy można wprowadzić znajduje się pod tym linkiem.

Dziecko woli już jeść kaszki o konsystencji grudkowatej. Kaszy jaglanej, płatków owsianych, jaglanych, ryżowych, nie blenduję. Mój niemowlak potrafi już zjeść prawie 200 ml kaszki! Wygląda, że bardzo dużo, ale patrząc na schemat żywienia niemowląt, przestaję się dziwić.

Kilka słów o składnikach kaszek

Owoce zawierają bardzo dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego działania przewodu pokarmowego oczyszczając go z ewentualnych toksyn. Dodatkowo znajdują się w nich, witaminy z grupy B, witamina K i minerały: miedź, żelazo, potas i magnez. Więcej o błonniku przeczytasz tu.

Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dlatego w kuracjach leczniczych jest zalecana dla dzieci osłabionych, zakatarzonych, ząbkujących. Dziecko szybciej wraca do sił. Dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kaszy jaglanej znajdziesz błonnikbiałkowitaminy (B1, B2, B3, B6, A, E, K), kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.

Kasza krakowska pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego, dba o zdrowe kości oraz wspomaga układ odpornościowy. Zawiera w sobie błonnik, magnez, białko, węglowodany (czyli energię), witaminy B₁, B2, PP, C, wapń, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan oraz fosfor. Nie zwiera glutenu.

Ryż brązowy oraz czerwony zawierają błonnikbiałkokwas foliowywitaminy B1, B2, B3, B6, wapń, żelazopotascynk, fosfor, magnezwęglowodany. Oba ryże zawierają w sobie wymienione wartości, tyle że w różnych proporcjach. W sklepie eko kupuję płatki z ryżu brązowego. Są bardzo praktyczne, ponieważ wymagają tylko 5 minut gotowania, więc używam ich, gdy nie mam czasu na gotowanie ryżu. Ryż pełnoziarnisty w przeciwieństwie do białego posiada otoczkę (otręby), w których zawierają się składniki wzmacniające odporność.  Ryż czerwony ma słodki smak i z orzechową nutą.

Kasza gryczana niepalona jest bezglutenowa, zawiera błonnik, białko, kwas foliowy, witaminy E, K, B1, B2, B3, B6, wapń, żelazopotascynk, fosfor, magnezwęglowodany. Można również kupić mąkę i płatki gryczane, tylko należy się upewnić, że są pełnoziarniste, czyli że nie zostały oczyszczone.

Amarantus (szarłat) jest zbożem nie zawierającym glutenu. Można go kupić w formie:

  • ziarna, które należy gotować około 15 minut,
  • poppingu, którym jest prażone ziarno i można stosować jako posypkę na gotowe danie,
  • mąki.

Ze względu na charakterystyczny lekko ziemisty smak można stosować go jako dodatek do potraw, dzięki czemu podnosi ich wartość odżywczą w związku z zawartym w nim białkiem, aminokwasom (lizyna i metionina), błonnikiem, wapniem. W amarantusie znajduje się również magnez, dlatego wapń tam zawarty lepiej się przyswaja, co jest szczególnie ważne dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na ów pierwiastek, czyli dla niemowląt, kobiet w ciąży, karmiących.

Quinoa (komosa ryżowa) podobnie jak amarantus jest ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Ogólnie wzmacnia cały organizm i dodaje sił. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, błonnik, białko, wapń, potas, cynk, fosfor, żelazo, witaminę E. Nie zawiera glutenu.

Przed gotowaniem należy ją kilkakrotnie przepłukać w sitku pod bieżącą wodą, aby pozbyć się saponin, które są naturalnym środkiem ochrony komosy, zaś w nadmiarze mogą być ciężkostrawne.

Sezam. Jak pisałam przy okazji sposobu na samodzielne wykonanie chałwy, sezam działa jako środek ogólnie wzmacniający odporność organizmu. Składniki odżywcze w nim zawarte to błonnik, białko, witaminy E, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź.

Nasz eBook z obłędnymi pastami warzywnymi!

Kilka przepisów na kaszki, które sprawdziły się u nas

IMG_2740_logo

Podawana ilość wody dostosowana jest do upodobań mojego synka. Lubi gęstą kaszkę. Poza tym z każdej kaszki coś zostaje. Jeśli owoce podaję po raz pierwszy lub z niewiadomego źródła, gotuję je 2 minuty, aby w jak największym stopniu zneutralizować alergeny.

Kaszka z kaszy jaglanej:

  • szklanka wody
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • pół gruszki
  • pół łyżeczki sezamu

Kaszę płuczę w ciepłej wodzie i gotuję 20 minut. W tym czasie blenduję gruszkę razem ze skórką i sezamem wraz z 3. łyżkami wody od gotowania kaszy. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszę mieszam z owocami (nie gotuję) i podaję wystudzone.

IMG_2760_logo

Kaszka z kaszy gryczanej niepalonej:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 10 borówek
  • 1 suszona śliwka
  • pół łyżeczki cynamonu

Kaszę dokładnie płuczę i gotuję około 15 minut razem ze śliwką. Borówki blenduję ze skórką oraz  łączę z przestudzoną kaszą i cynamonem. Upewniam się, że śliwka się rozpadła i podaję ostudzone.

Kaszka z kaszy krakowskiej z amarantusem:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kaszy krakowskiej
  • 5 czereśni
  • 1 kiwi
  • 1 daktyl

Kaszę gotuję z daktylem około 10 minut. Po ugotowaniu daktyla delikatnie blenduję razem ze świeżym  obranym kiwi i czereśniami, łączę z przestudzoną kaszą i podaję.

Kaszka z ryżu brązowego:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ryżu
  • 15 malin
  • 5 rodzynek
  • pół łyżeczki sezamu

Ryż gotuję z rodzynkami 30 minut. Sezam rozdrabniam w młynku do kawy i łączę z gotowym ryżem oraz malinami (nie gotuję).  Rozdrabniam widelcem, aby powstała papka i podaję ostudzone.

Kaszka z ryżu czerwonego:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ryżu
  • 20 czarnych porzeczek
  • 2 suszone daktyle
  • pół łyżeczki siemienia lnianego

Ryż gotuję z daktylami i świeżo zmielonym siemieniem lnianym około 30 minut. Rozdrabniam porzeczki, aby skórka nie przykleiła się dziecku do podniebienia. Łączę z ugotowanym i przestudzonym ryżem i podaję.

Kaszka z quinoa:

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki quinoa
  • 1/4 szklanki melona
  • pół łyżeczki sezamu

Quinoa płuczę pod bieżącą wodą aż woda przestanie się pienić. Pozwala to na pozbycie się saponin nadających komosie gorzkawego posmaku i mogących być dla dziecka ciężkostrawnymi. Gotuję komosę około 30 minut. Dodaję startego na tarce melona, świeżo zmielony sezam (nie gotuję) i podaję ostudzoną.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.