Banalnie prosty chlebek bananowy

Chlebek bananowy uda się każdemu. Nie każdy musi mieć ochotę i talent do wypieku ciast, ale taki chlebek bananowy przygotuje nawet dziecko – naprawdę! Wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać, włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Po godzinie można się delektować pysznym i pachnącym chlebkiem bananowym.

Chlebek bananowy to właściwie ciasto, dość zwarte, wilgotne, lekko słodkie ciasto. Doskonale nadaje się jako przekąska, albo lekki lunch do pracy. My taki chlebek bananowy najczęściej robimy wtedy, gdy uda na się kupić bardzo dojrzałe (ciemne) banany.

Dojrzałe banany przepięknie pachną i są wyjątkowo słodkie, co bezpośrednio przekłada się na smakowitość gotowego chlebka.

Składniki na chlebek bananowy

  • 4 dobrze dojrzałe banany, 3 do ciasta i 1 do ozdoby.
  • 2 jajka, można zastąpić 2 łyżkami zmielonego siemienia zalanymi gorącą wodą
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • garść pokrojonych daktyli, mogą być rodzynki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka roślinnego, można zastąpić zwykłym
  • 3/4 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • dwie szczypty zdrowej soli
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy – przygotowanie

Zaczynamy włączeniem piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180 stopni C.

Następnie dokładnie rozgniatamy 3 banany widelcem, jak będą dojrzałe to zrobisz to błyskawicznie i bez wysiłku. Do rozgniecionych bananów dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka (albo zmielone siennie lniane zalane gorącą wodą), roztopiony tłuszcz, drobno posiekane daktyle, cynamon, mleko roślinne i posiekane bakalie.

Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i płatki owsiane,  ponownie mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Keksówkę lub foremkę do pasztetu wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej całe przygotowane ciasto. Na powierzchni robimy dekorację z 4ego banana. Tu można popisać się pomysłowością, ja obranego banana przekroiłem wzdłuż i ułożyłem w taki sposób.

Przygotowany do pieczenia chlebek wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około godziny. Co jakiś czas należy kontrolować pieczenie, jeżeli powierzchnia ciasta zaczyna się przypalać to należy obniżyć temperaturę, lub przełączyć na grzanie tylko dolnej części piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem, czy na spodzie ciasto jest dobrze wypieczone (nie przykleja się).

Po upieczeniu koniecznie odstaw do wystygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje po około godzinie, wtedy jego powierzchnia jest lekko chrupiąca a środek miękki i wilgotny.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy możesz podać z domowymi powidłami i bakaliami – migdały, orzechy. Ale sam również smakuje wybornie 🙂

A po zapakowaniu do pudełka, taki zestaw możesz zabrać ze sobą do pracy.

Nasz eBook z obłędnymi koktajlami, które oczyszczają i odżywiają organizm!

Chlebek bananowy

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Banalnie prosty chlebek bananowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)