Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Bezglutenowe naleśniki
Tatiana Jaworska on 25 listopada 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Przekąska, Śniadanie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Bezglutenowe naleśniki. Michał pojechał w sobotę na konferencję podcasterów. Mieliśmy na takie imprezy jeździć razem, ale miała potrwać cały dzień, więc zostałam w domu z juniorem. Można byłoby go zabrać, ale jest na etapie nauki chodzenia i cały czas się kręci po domu zafascynowany nową umiejętnością.

Chciałam czymś ciepłym przywitać Michała i pomyślałam, że ucieszą go słodkie bezglutenowe naleśniki bananowe. Dzieci za nimi przepadają, dlatego i dla nich była to miła odmiana od zupy kapuścianej 😉

Usmażyłam bezglutenowe naleśniki z bananów, z dodatkiem wiórków kokosowych i czarnych porzeczek (mam zamrożone z lata).

Składniki na bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami dla 4 osób:

  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone) lub dżemu porzeczkowego
  • 100 gr wiórków kokosowych (część zostawić do posypania)
  • 0,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Banany (bez skórki) zmiksowałam razem z jajkami i mąką owsianą oraz wiórkami kokosowymi. Do masy dodałam całe porzeczki i wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam masło klarowane i wylewałam masę na kształt placków. Smażyłam pod przykryciem i z obu stron.

Usmażone naleśniki ułożyłam na talerzu, posypałam cynamonem i wiórkami kokosowymi, dodałam po kilka owoców i gotowe.

Były pyszne!

Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowe bananowe naleśniki z porzeczkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 29 listopada 2015

    Podoba mi sie bardzo ten przepis tylko mam problem bo ja nie moge jeść smażonego. I dlatego chciałam zapytać czy mozna by te placuszki po prostu upiec, akurat mam mąke owsianą. Czy trzeba by w takim razie dodac ciut sody?
    Ja bym je podała z sosem daktylowym z ciut cynamonu lub zamiennie wiórki kokosa…
    Tylko jak uchwycić ten właściwy moment przed ich totalnym wysuszeniem…. czyli ile minut je piec?
    Ja jestem raczej surowo-sałatkowa ale zimną porą są zupy i czasem mam ochote na takie niezwykłe pomysły…. ale niestety żadnej wiedzy i doświadczenia…
    A wy macie sporą wiedze i doświadczenie dlatego pytam!
    Dziękuje za odpowiedż i inspiracje!!!

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 30 listopada 2015

      Och niestety nie pomogę – nie piekliśmy takich placuszków w piekarniku. Rozumiem, że tak jak my unikasz smażenia, ale może mogłabyś spróbować je udusić na patelni? Czyli nie smażyć, a jedynie podgrzewać pod przykryciem. Skórka byłaby bardzo delikatna. Tak czy inaczej przy najbliższej okazji spróbuję z piekarnikiem 🙂 Co do sody, nie lubię jej dodawać, bo zmienia smak na taki jakby metaliczny, ale jeśli tobie nie przeszkadza, możesz jej trochę dodać.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 9 grudnia 2017

    To jedno z lepszych słodkich śniadań jakie próbowałam w tym roku. Tatiana jesteś cudowna! Dziękuję. Idę budzić męża żeby spróbował…

    Małgosia
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie