Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli
Czas na kolejny smakołyk z fasolą w roli głównej. Widać, że lubię czekoladę 🙂 Dawno niczego nie piekłam. W domu znalazłam czarną fasolę – ma lekko słodki smak – doskonale się nada na browni czekoladowe z czarnej fasoli. Jest bez dodatku mąki, aby uniknąć nadmiaru glutenu w codziennym jedzeniu.
Robi się je prawie tak samo, jak babeczki z fasoli Jaś, które znajdziesz tu.
Składniki na bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli :
- 30 dag czarnej fasoli
- 2 jajka
- 7 łyżek cukru z palmy kokosowej
- 5 łyżek karobu lub 3 łyżki kakao
- 1 banan
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 10 pokrojonych daktyli
Składniki na polewę:
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 4 łyżki karobu lub 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru z palmy kokosowej
- płatki migdałowe do posypania
Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli – wykonanie
Fasolę mocz przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Wodę wylej i zagotuj fasolę w czystej wodzie, a następnie i tę wodę wylej, a fasolę ugotuj w świeżej wodzie do miękkości – to pozwoli jej być lżej strawną (czyli uniknąć nadmiaru gazów, jeśli ktoś je ma po zjedzeniu fasoli). Gotuj bez przykrycia. Jeszcze lepiej, jeśli do gotowania dodasz 3 liście kombu, ale jeśli ich nie masz, nic nie szkodzi.
Ugotowaną fasolę i banana zmiksuj blenderem. Jeśli lubisz ciasta wilgotne możesz dodać dwa banany. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy. Białka oddziel od żółtek. Siemię, żółtka, karob, proszek do pieczenia i pokrojone daktyle dodaj do fasoli i wymieszaj.
Od dłuższego czasu w naszej kuchni używamy poniższego blendera i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. KLIKNIJ TUTAJ, aby poznać jego ukryte moce 🙂
Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukier palmowy i jeszcze ubij, aby się rozpuścił. Następnie połącz je delikatnie z gotową masą i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam okrągłej o średnicy 22 cm.
Włóż do do piekarnika nagrzanego do 170 st i piecz 20 minut na termoobiegu i 25 minut z opcją dół.
Aby zrobić polewę stop w garnku tłuszcz, dodaj cukier palmowy oraz karob i energicznie wymieszaj lub zmiksuj w blenderze na jednolitą masę czekoladową. Po wyjęciu ciasta posmaruj je polewą i posyp płatkami migdałów.
Smacznego!
Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli
Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Brzmi wspaniale, na pewno kiedyś zrobię! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie 🙂
Jesteście Kochani!!!
Super przepis. Zrobię jak wymienię sobie kuchenkę gazową bo mam stary typ i nie ma opcji “sam dół “.
Pozdrawiam!!!
Jaka wielkość blaszki
22 cm 🙂
Przepyszne ciasto! 🙂 nie mogłam dostać czarnej fasoli, użyłam fasoli adzuki. Smakuje wszystkim domownikom 🙂
Witam, czym moge zastapic siemie lniane? Jest ono konieczne czy mozna tez calkiem je pominac?
Możesz dać jajko lub pominąć 🙂
Dzień dobry mam pytanie odnośnie pieczenia. Nie mam termoobiegu. Zepsuł mi się. Co w takiej sytuacji czy wystarczy sam dół? Lub góra-dół? Jeśli tak to w jakiej temperaturze? I ile czasu. Pozdrawiam
Wówczas daj 180 st opcja góra/dół, 45 minut.
A jeśli nie mam termoobiegu to co w takiej sytuacji?