Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Tatiana Jaworska on 28 października 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta

Czas na kolejny smakołyk z fasolą w roli głównej. Widać, że lubię czekoladę 🙂 Dawno niczego nie piekłam. W domu znalazłam czarną fasolę – ma lekko słodki smak – doskonale się nada na browni czekoladowe z czarnej fasoli. Jest bez dodatku mąki, aby uniknąć nadmiaru glutenu w codziennym jedzeniu.

Robi się je prawie tak samo, jak babeczki z fasoli Jaś, które znajdziesz tu.

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Składniki na bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli :

  • 30 dag czarnej fasoli
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru z palmy kokosowej
  • 5 łyżek karobu lub 3 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 10 pokrojonych daktyli

Składniki na polewę:

  •  5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki karobu lub 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru z palmy kokosowej
  • płatki migdałowe do posypania

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli – wykonanie

Fasolę mocz przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Wodę wylej i zagotuj fasolę w czystej wodzie, a następnie i tę wodę wylej, a fasolę ugotuj w świeżej wodzie do miękkości – to pozwoli jej być lżej strawną (czyli uniknąć nadmiaru gazów, jeśli ktoś je ma po zjedzeniu fasoli). Gotuj bez przykrycia. Jeszcze lepiej, jeśli do gotowania dodasz 3 liście kombu, ale jeśli ich nie masz, nic nie szkodzi.

Ugotowaną fasolę i banana zmiksuj, my do miksowania używamy tego blendera. Jeśli lubisz ciasta wilgotne możesz dodać dwa banany. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy. Białka oddziel od żółtek. Siemię, żółtka, karob, proszek do pieczenia i pokrojone daktyle dodaj do fasoli i wymieszaj.

Od dłuższego czasu w naszej kuchni używamy poniższego blendera i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. KLIKNIJ TUTAJ, aby poznać jego ukryte moce 🙂

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukier palmowy i jeszcze ubij, aby się rozpuścił. Następnie połącz je delikatnie z gotową masą i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam okrągłej o średnicy 22 cm.

Włóż do do piekarnika nagrzanego do 170 st i piecz 20 minut na termoobiegu i 25 minut z opcją dół.

Aby zrobić polewę stop w garnku tłuszcz, dodaj cukier palmowy oraz karob i energicznie wymieszaj lub zmiksuj w blenderze na jednolitą masę czekoladową. Po wyjęciu ciasta posmaruj je polewą i posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Bezglutenowe browni czekoladowe z czarnej fasoli

Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Browni czekoladowe z czarnej fasoli
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

9 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 Komentarze
  • 28 października 2015

    Brzmi wspaniale, na pewno kiedyś zrobię! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • 16 października 2016

      Jesteście Kochani!!!
      Super przepis. Zrobię jak wymienię sobie kuchenkę gazową bo mam stary typ i nie ma opcji “sam dół “.

      Pozdrawiam!!!

      Barbara
      Odpowiedz
    • 23 kwietnia 2017

      Jaka wielkość blaszki

      Magda
      Odpowiedz
      • 23 kwietnia 2017

        22 cm 🙂

        Tatiana Jaworska
        Odpowiedz
  • 21 listopada 2017

    Przepyszne ciasto! 🙂 nie mogłam dostać czarnej fasoli, użyłam fasoli adzuki. Smakuje wszystkim domownikom 🙂

    Joanna
    Odpowiedz
  • 22 lutego 2018

    Witam, czym moge zastapic siemie lniane? Jest ono konieczne czy mozna tez calkiem je pominac?

    Marta
    Odpowiedz
    • 22 lutego 2018

      Możesz dać jajko lub pominąć 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 29 marca 2018

        Dzień dobry mam pytanie odnośnie pieczenia. Nie mam termoobiegu. Zepsuł mi się. Co w takiej sytuacji czy wystarczy sam dół? Lub góra-dół? Jeśli tak to w jakiej temperaturze? I ile czasu. Pozdrawiam

        Monika
        Odpowiedz
        • 30 marca 2018

          Wówczas daj 180 st opcja góra/dół, 45 minut.

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 30 marca 2018

    A jeśli nie mam termoobiegu to co w takiej sytuacji?

    Monika
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie