Boska pasta z soczewicy

Po domowym sukcesie pasty z ciecierzycy przyszła kolej na soczewicę 🙂 Wykonuje się ją w taki sam prosty sposób i smakuje wspaniale. Najsmaczniejsza jest jedzona na liściu sałatycykorii, kapusty pekińskiej, krążku kalarepki.

Składniki na boską pastę z soczewicy:

  • 0,5 szklanki suchej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 5 pieczarek
  • 0,5 szklanki podprażonych pestek dyni

Soczewicę wypłucz i ugotuj z warzywami przez 30 minut. Wody daj tak mało, jak to możliwe. Sól dodaj na koniec gotowania.

Po ugotowaniu wszystko zmiksuj blenderem wraz z pestkami dyni. Dopraw solą himalajską i gotowe 🙂

Soczewicę możesz użyć jakąkolwiek: pomarańczową, zieloną, czarną. Zamiast pestek dyni możesz dodać podprażony sezam. Część ziarenek dodaj w całości.

Boska pasta z soczewicy
Boska pasta z soczewicy

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Boska pasta z soczewicy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)