Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Boski budyń czekoladowy

Boski budyń czekoladowy

Tatiana Jaworska on 13 września 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Jakiś czas temu robiłam ciasto dyniowe do szkoły na festyn wg tego przepisu. A że chciałam zrobić go więcej, a na dodatek “na oko”, to wyszedł mi eksperyment. W międzyczasie, gdy tak mieszałam i mieszałam moją miksturkę, posmakowałam ją i zachwyciłam się jej wyjątkowym smakiem czekoladowego budyniu. Takiego budyniu czekoladowego po prostu.

Składniki na boski budyń czekoladowy dla 2 osób:

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę (około 150 g) dyni hokkaido lub piżmowej
  • garść daktyli
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki kakao (daj tyle ile lubisz)
  • około 2 szklanki wody

Każdy daktyl przekrój na pół, aby upewnić się, że nie ma tam żadnej pestki (czasem zdarzy się jedna i wszystko zepsuje). Wszystkie składniki gotuj 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj, aby się nie przypaliło. Następnie zmiksuj na gładki krem i przelej do miseczek. Po przestudzeniu budyń gęstnieje, więc daj tyle wody, aby w garnku był ciut rzadszy.

Jak robię taki budyń dla całej naszej rodziny?

Biorę:

  • 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 szklankę kaszy jaglanej
  • 200 g daktyli
  • 4 łyżki kakao (można dać mniej albo więcej)
  • 2 litry wody

Wszystko razem gotuję 20 minut, po czym miksuję na gładki krem. Zagotowuję go, a następnie wrzący przelewam do słoików, zakręcam, stawiam na nakrętce i po wystygnięciu wstawiam do lodówki. Wychodzi 9 słoików po 450 ml.

Można przechowywać 2-3 dni. Taki budyń dzieci zabierają z sobą do szkoły następnego i kolejnego dnia. Są już nastolatkami i nie martwię się, że potłuką słoik. A maluch może go sobie zjeść po powrocie z przedszkola – bo to przedszkolak już jest!

Posiadając silny blender zmiksowanie budyniu trwa niecałą minutę!

Boski budyń czekoladowy

Boski budyń czekoladowy

Boski budyń czekoladowy

Boski budyń czekoladowy

Boski budyń czekoladowy

Boski budyń czekoladowy

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Boski budyń czekoladowy bezglutenowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 30 września 2018

    Pychota, po prostu niebo w gebie. Ja dodaje tez do budyniu wiorki kokosowe i troszke cynamonu, tak dla odmiany 🙂 Dziekuje za przepis 🙂

    Jola
    Odpowiedz
  • 5 października 2018

    Zrobiłam z pieczonej dyni piżmowej (upiekłam z odrobiną oliwy i soli), dodałam ugotowaną kaszę i tłoczony sok jabłkowy zamiast wody. Kakao oczywiście i kilka daktyli. Jakie to jest pyszne! Smakowało nawet mojej wybrednej trzylatce 😀 Dyni nic a nic nie czuć. Jeszcze delikatniejszy i gładszy budyń wychodzi z ugotowanymi płatkami jaglanymi zamiast kaszy.

    Paulina
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie