Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami

Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami

Gdy przygotowywałam menu do wiosennego Jaglanego Detoksu zastanawiałam się jak zrobić brukselkę, aby była odpowiednia na czas oczyszczania. Błądząc po sklepie w poszukiwaniu inspiracji spojrzałam na sok jabłkowy. On spojrzał na mnie…

i to było to. Zabrałam go więc do domu i spożytkowałam. Takie brukselki potrzebowały towarzystwa, więc podczas gotowania wpadłam na pomysł ich podania, aby wszystko idealnie się skomponowało. I wyszło coś naprawdę pysznego.

Jeśli nie jesteś na jaglanym detoksie, to brukselki możesz przyrządzić wg tego przepisu.

Składniki na brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami dla 1 osoby:

  • kilkanaście brukselek (jak nie znajdziesz świeżych mogą być mrożone)
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • mała cebula
  • 2 buraki czerwone
  • 150 ml soku jabłkowego tłoczonego
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • kilka liści wybranej sałaty/kapusty

Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i gotuj około 30 minut (do miękkości) z dodatkiem 50 ml soku jabłkowego, 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczki oliwy.

Kaszę gryczaną opłucz, wsyp do garnka, wlej szklankę wody, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, 2 szczypty soli, 1 łyżeczkę oliwy i gotuj 5 minut. Następnie zawiń w koc i niech czeka na buraki. Po 20 minutach będzie gotowa, ale czekać może ile potrzeba.

Z brukselek zdejmij wierzchnie listki i główki umyj. Do małego rondelka włóż brukselki, wlej 100 ml soku jabłkowego i gotuj na małym ogniu 10 minut.

Na talerzu ułóż sałatę, kaszę, buraczki i brukselki. Gotowe.

Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami

Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami

Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami

Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami

UWAGA!

Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Przed kursem najbardziej obawiałam czy dam rade sprostać pokusom. Dzięki kursowi poprawiła się nam sylwetka, spadł brzuch a mojemu przyjacielowi, przeszły zawroty głowy, które wcześniej miał podczas szybkiego wstawiania. W kursie podobały się nam listy zakupów, przepisy i bardzo Wasza precyzyjna i solidna współpraca. Te cieple słowa płynące ze szczerego  serca czułam się jak kiedyś u mamy ze nic mi się nie może stać ona czuwa i tak właśnie się czułam. Chciałabym Wam bardzo serdecznie podziękować za to co robicie. Właśnie tak sobie wyobrażałam prowadzenie przez dietetyczkę, troskliwa opieka i pomoc. Już łatwiej potrafię łączyć produkty które do siebie pasują no i muszę przyznać ze Wasza kuchnia okazała się lepsza bo lepiej się czujemy.
Jadwiga Nowaczyk

Dlaczego warto jeść brukselkę?

O podnoszeniu odporności już napisałam. Brukselka, jako warzywo zarówno krzyżowe, jak i zielonolistne, posiada w sobie mikroelementy, które po pierwsze zapobiegają uszkodzeniom DNA, a po drugie naprawiają te, które już powstały. Nadmienię, że uszkodzenie DNA prowadzi do nowotworów, a może się to stać na skutek wystawiania organizmu na toksyny lub z braku mikroelementów. Warzywa krzyżowe posiadają szczególny skład chemiczny – zawierają związki siarki (stąd ostry lub gorzki smak). Dzięki temu na skutek gryzienia, miażdżenia, siekania uwalniają się izotocyjany (ITC) – związki o silnym działaniu podnoszącym odporność, przeciwdziałającym i zwalczającym nowotwory.

Co więcej badania na zwierzętach pokazały, że związki z warzyw zielonolistnych, do których należy brukselka, potrafią walczyć z helicobakter pylori (żołądkowcy ją znają). Bakteria ta jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka. Warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi. 

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 4 października 2017

    Wow, to jest naprawdę smaczne połączenie :)! Przyznam, że mocno sceptycznie podchodziłam do wymieszania buraczków i kaszy, ale spróbowałam i dałam się smacznie zaskoczyć 😉

    Jaśmina
    Odpowiedz
    • 4 października 2017

      Takie proste, prawda? Strasznie się cieszę, że Ci smakuje 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie